Kolumna Mojce Mavec: Zatrumpana

Kolumna Mojce Mavec: Zatrumpana (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
11. 3. 2017

Naj bo doma, v službi ali ob spremljanju zadnje Eme: Trump mi enostavno ne gre več iz glave. Njegovi stavki. Njegova politika. Njegove predolge kravate. To je že moja šesta kolumna na njegov račun. In postaja naporno. It's great. It's huge. Absolutely fantastic. Tega tipa enostavno ne moreš izklopiti.

Tudi ko pišem te stavke, razmišljam, kaj medtem počne novi ameriški predsednik. Sedi v ovalni sobi? Sam ali z nekom pametnejšim? Ga je kdo že poklical danes, ga užalil in se kuja kot otrok? Potem mu za božjo voljo vzemite mobilnik iz roke. In pooblastila, s katerimi lahko sproži atomsko bombo.

Zjutraj se zbudim in svet že nori zaradi njegovih tvitov. Odprem časopis in Trump je že sprejel novega milijarderja v svojo ekipo. Ali pa prvega odstavil kot v primeru generala Flynna.

Ne pomaga niti dobra družba. Sediš s prijatelji na kavi, prvo sonce v Ljubljani, ne mine pet minut, že nekdo omeni novega ameriškega predsednika. Ali še huje, omenim ga kar sama.

Pa je že tako lepo kazalo konec tega tedna. Izbor za evrovizijsko melodijo na Gospodarskem razstavišču. Malo sediš in gledaš ljudi, ki lepo pojejo. Nič takega, stran od politike in vsakdana. In kaj stori voditeljica že takoj na začetku: pozdravi Melanio Trump! Trump, trumpizmi, trumpizirati, zatrumpani do amena.

Pri tem je seveda pomembno, da se pogovarjamo o njegovi politiki. Ameriški predsednik tepta po demokraciji, tega ne moreš ignorirati. Nedoumljivo je tudi to, da se neki nepremičninski tajkun in multimilijonar sploh lahko prodaja kot odvetnik za pravice delavcev. In kako otroško impulzivno se loteva vseh stvari na spisku, vključno z zunanjo politiko. A v ZDA imajo SOS-telefone za zatrumpane, knjižnice postajajo pomembni centri državljanskega upora, ljudje se udeležujejo protestnih shodov. Kam naj se človek zateče pred Trumpom v Sloveniji? V Sevnico pri Ljubljani?

Prijatelji me tolažijo, da naj na vse skupaj gledam z malo več humorja. Da takega človeka enostavno ne moreš jemati resno. A prepozno. Odslej je dovolj praznega govorjenja. Dovolj nakladanja in ljudi, ki ne naredijo ničesar. Zdaj prihaja čas dejanj. Ta svet bomo naredili spet velik. In močan. In ponosen. Tako velik, da ga bomo videli z lune. S prostim očesom. Res je, tako bo. Fantastic. Absolutely fantastic.

Mojca Mavec, televizijska voditeljica in popotnica

Priporočamo