Sezona komarčka: Zakaj bi morali nujno poskusiti to podcenjeno gomoljasto zelenjavo

10. 11. 2025
Sezona komarčka: Zakaj bi morali nujno poskusiti to podcenjeno gomoljasto zelenjavo (foto: Profimedia)
Profimedia

Nekateri imajo radi komarček, drugi ga šele morajo vzljubiti. Na njegov okus po janežu se je treba navaditi – a trud se izplača: to zdravo gomoljasto zelenjavo lahko v kuhinji uporabimo na številne načine.

Njegovega sladkastega okusa po janežu ne mara vsak – ali pa ga še ni vzljubil. Eden izmed možnih razlogov: morda še niste našli prave kombinacije za pripravo komarčka. Zdaj je najboljši čas za eksperimentiranje, saj je sezona te pogosto prezrte zelenjave v polnem razmahu.


Komarček: ekspresna zelenjava za vse, ki jim je zdravje pomembno

Sezona komarčka traja od približno junija do novembra – zdaj je torej pravi trenutek, da ga pogosto vključimo v jedilnik. Komarček ima malo kalorij, a veliko vitaminov A, C in folne kisline (vitamin B9). Poleg tega po podatkih Zveznega nemškega centra za prehrano (BZfE) vsebuje pomembne minerale, kot so kalij, magnezij in mangan. Za njegov značilen okus po janežu so zaslužna eterična olja.

Komarček ni le bogat z zdravimi snovmi, temveč tudi zelo enostaven za pripravo: ni ga treba lupiti, strgati ali izrezovati – preprosto ga operemo, razpolovimo, odstranimo stržen in ga narežemo na kocke ali rezine.


Vsestranska zelenjava: kako pripraviti komarček

Komarček lahko uživamo surov ali kuhan. Poskusite ga na naslednje načine:

  • Solata s komarčkom: Najbolje ga je tanko narezati ali naribati ter kombinirati s korenjem, pomarančami in orehi. Dodajte sadni preliv. Poleti lahko namesto pomaranč uporabite nektarine ali breskve. Fino nariban komarček daje odličen okus tudi listnatim solatam – v Italiji je pogosto del mešane solate ("insalata mista").

  • Predjed s komarčkom: Tanka rezina komarčka, marinirana z limoninim sokom, olivnim oljem, soljo, poprom in semeni komarčka. Odlično se poda h kruhu z orehi ali olivami ter svežim paradižnikom.

  • Kuhan komarček: Ima veliko blažji okus. Če ga blanširate v slani vodi in dodate kanček limoninega soka, ohrani svojo svetlo barvo. Lahko ga tudi rahlo podušite v jušni osnovi, popečete na olivnem olju ali spečete v pečici. V Italiji ga pogosto postrežejo kot prilogo k ribam.

Nasvet: Peresasti zeleni listi komarčka naj ne končajo v smeteh! Na drobno sesekljani so odlična dekoracija ali začimba za končne jedi in popestrijo tudi solate.


Na kaj biti pozoren pri nakupu

Svežina je ključnega pomena: gomolji komarčka naj bodo čvrsti in napeti, odrezani deli stebel naj imajo lepo zeleno barvo. Če jih nežno pritisnete, se izognete rjavim madežem zaradi pritiska.

Upognjeni gomolji, rjavi rezi in ovenelo listje so znaki, da zelenjava že nekaj dni leži na polici. Na to opozarja tudi prehranski center Baden-Württemberg. V tem primeru ne trpi le okus, temveč tudi koristne hranilne snovi in vlaknine ter eterična olja, vitamini in minerali.

Sveže gomolje komarčka lahko ovijete v vlažno krpo in jih hranite v hladilniku do enega tedna.

Preberite še: Kate Middleton razkrila skrivnosten napis na ogrlici, opazili so ga le redki, tole v resnici pomeni