Kombinacija vitamina D in maščobnih kislin omega-3 proti mentalnim težavam

Kombinacija vitamina D in maščobnih kislin omega-3 proti mentalnim težavam (foto: profimedia) profimedia
4. 4. 2021

Vitamin D in omega-3 lahko se odlično dopolnjujeta in skupaj izboljšata kognitivne sposobnosti in socialne veščine. Strokovnjaki zatrjujejo, da imata pomembno vlogo v boju proti motnjam aktivnosti in pozornosti (ADHD), shizofreniji in bipolarnim motnjam.

V prejšnjih raziskavah so že ugotovili, da omega-3 in vitamin D izboljšata kognitivne sposobnosti in vedenje, niso pa vedeli, zakaj in kako in v kolikšni meri.

Sooavtor raziskave dr. Bruce Ames z raziskovalnega inštituta otroške bolnišnice Oakland pravi, da maščobne kisline omega-3, eikozapentaenojska kislina (EPA), dokozaheksaenojska kislina (DHA) in vitamin D skupaj poskrbijo za zdravo količino serotonina v možganih.

»Medsebojno dopolnjevanje maščobnih kislin omega-3 in vitamina D lahko delno pojasnimo z njunim učinkom na serotoninski sistem. Vitamin D uravnava sintezo serotonina, EPA vpliva na sproščanje serotonina in DHA izboljšuje delovanje celičnih sprejemnikov,« je zapisano v sklepnem delu raziskave.

Raziskovalci menijo, da je nizka raven serotonina povezana z asocialnim obnašanjem, višjo stopnjo nenadzorovanega agresivnega vedenja in nagnjenostjo k samopoškodbam.

Študija, objavljena v reviji FASEB, pravi, da so zaradi zaščitnega učinka estrogena, ki zvišuje sintezo serotonina v možganih, psihične bolezni pri ženskah manj razširjene.

Dopolnila so koristna in pomembna

Ames pravi, da mnogim pacientom z mentalnimi boleznimi primanjkujejo mikrohranila, še zlasti vitamin D in maščobne kisline omega-3. »To lahko pojasni, zakaj so dopolnila z osnovnimi mikrohranili tako učinkovita pri zdravljenju simptomov ADHD, bipolarnih motenj, shizofrenije, impulzivnega vedenja, depresije in obsesivnih kompulzivnih motenj,« razlagajo strokovnjaki.

»Dopolnila vitamina D in maščobnih kislin omega-3 so zato bolj primerna za zdravljenje kot zdravila za višanje serotonina, saj imajo zdravila nezaželene stranske učinke, kot so tesnoba, bruhanje in zamegljen vid,« so še zapisali v študiji.

Čeprav strokovnjaki poudarjajo, da so potrebni nadaljnji klinični poskusi, s katerimi bodo lahko določili optimalno količino vitamina D, EPA in DHA za posamezne bolezni, je že zdaj znano, da se z zdajšnjimi izsledki odpira možnost za uspešno zdravljenje z dopolnili.

Novih dognanj se bodo bržkone najbolj razveselili Američani. Statistika kaže, da ima kar 70 odstotkov odraslih in 67 odstotkov otrok od enega do enajstega leta starosti premalo vitamina D, primanjkujejo pa jim tudi maščobne kisline omega-3.

Dr. Harry Rice, podpredsednik mednarodne organizacije za raziskave in regulacijo EPA in DHA, je nad novimi ugotovitvami raziskavi navdušen: »Že nekaj let vem, da sta EPA in DHA vpleteni v delovanje živčnih končičev, ki jih stimulira serotonin, nikoli pa nisem pomislil na pomembnost vitamina D, ki regulira sintezo serotonina.

Ko sem bral članek o raziskavi, se mi je zdelo, kot da so zadnji koščki sestavljanke našli svoj prostor. Ob podatku, da ima večina Američanov premalo vitamina D in da uživa nezadostno količino maščobnih kislin omega-3, bodo dopolnila občutno izboljšala bolezensko stanje mnogih pacientov. Kombinacija z vitaminom D bo pa imela veliko močnejši učinek kot samo omega-3. V vsesplošno korist bo seveda treba Amesovo hipotezo dodatno raziskati.«

V prvem delu raziskave je beseda o ustrezni količini vitamina D, potrebnega za nastajanje serotonina, ki v možganih deluje kot nevrotransmiter in vpliva na socialne vzorce. V drugem delu sta Ames in Patrick razširila raziskavo na maščobne kisline omega-3 in povezala izsledke z ADHD, bipolarnimi motnjami, shizofrenijo in impulzivno vedenje.

Vir: NUTRA ingredients.com

Priporočamo