Komedija 'Buh Pomagej' je obnorela Slovenijo

2. 2. 2017 | Vir: Nova
Deli

'Buh pomagej' se glasi naslov nove komedije, ki je v zadnjih dneh obnorela vso Slovenijo, razlog za to pa se skriva v treh simpatičnih Kraševcih, ki so vsakodnevne gostilniške debate prenesli tudi na odrske deske, prav vsak izmed gledalcev pa se bo vsaj za kanček predstave našel v njihovih besedah.

Predstava se odvija v vaškem bifeju, kjer izkušeni gostinec Marko do obisti pozna navade svojih rednih strank. Vsako nedeljo k njemu na kavo prihaja Tuljo, lastnik pogrebnega zavoda, tistega usodnega jutra pa se jima ob pogovoru pridruži še vsemogočni stvarnik. Slednji je tako razočaran nad človeštvom, da pripravlja nov vesoljni potop, Marko in Tuljo pa mu morata kot edina preživela predlagati načrte za pravičnejšo ureditev sveta. V predstavi so moči združili stan up komik Žan Papič v vlogi Tulja, Boris Devetak kot vsemogočni Bog in Franko Korošec v vlogi gostilničarja Marka. Pa naj vas ne zavede njegov priimek, prav vsi trije fantje so Kraševci, s čimer se brez težav pohvalijo. "Mediteransko ozračje je zagotovo vplivalo na naše sožitje. Z Borisom sva sodelovala že pri nastajanju TV Poper, Žana pa sem spoznal pozneje. V naših krajih čutiš navdih italijanskega prostora, nekaj brezbrižnosti in sproščenosti. V vsako igro in delo vložimo nekaj primorske energije, je prepričan Franko z njim pa se strinja tudi Žan: "Vse skupaj vežeta celoten prostor in način razmišljanja, ki je prepleten z italijansko kulturo, zato bi se predstava morda popolnoma drugače razvila, če bi se ekipi pridružil še kakšen iz območja Štajerske ali pa Gorenjske."

Humor se v vseh teh letih ni bistveno spremenil

Boris in Franko sta dva stara televizijska mačka, saj se ju bodo številni spomnili še iz priljubljene oddaje TV Poper. Odličen predlog za scenarij pa je Borisa, ki se sicer najbolje počuti za radijskim mikrofonom, privabil tudi na odre. "Sama ideja je zame velik izziv glede na to, da smo jo pred mnogo leti že poskušali izvesti, vendar je zaradi različnih razlogov ostala v predalu. Pred nekaj meseci sem tako spoznal Žana Papiča in mu predstavil idejo o predstavi, nad katero sva se oba hitro navdušila. Skupaj sva predelala besedilo in k sodelovanju povabila še Franka," razloži radijec, ki verjame, da jim razlika v letih ni povzročala nikakršnih težav. Prepada med generacijama tako ni, saj v tem primeru predstave ne bi bilo. Največja razlika se po njegovem mnenju izraža v fizičnem naporu, saj imajo mladi igralci precej več kondicije kot on sam. Z Žanom sta se sicer takoj ujela, saj se očitno humor čez leta ni kaj dosti spremenil. Ta je vedno bolj prisoten zaradi krize, saj ljudje na vsakdanje tegobe radi pozabimo in se iskreno nasmejimo. "Težav seveda to ne bo rešilo, pa vendar pomaga. Mislim, da to ni ena izmed poti za izhod iz krize, pa vendar na neki način rešuje nastalo situacijo," prizna Boris z nasmehom na obrazu.

  • V vlogi vsemogočnega
    Čeprav vloge sprva niso bile povsem določene, so si vendarle kmalu razdelili tudi like. "No, malo smo se gledali in določili so mene, mislim, da je k temu pripomogla tudi starost. 'Ma poglej se, kakšen si!' Tako sem vsaj enkrat v življenju stopil v vlogo vsemogočnega, čeprav čudežev ne delam," z nasmeškom prizna Boris.

Smeh in zbijanje šal med vajami

Kljub številnim izkušnjam pa je predstava zanje še vedno velik izziv. "Že sama postavitev predstave je bila zame nekaj novega, saj nisem še igral predstave, v kateri bi bil tretji soigralec v drugem planu. Ne spomnim se, da bi si že ogledal tudi kakšno tako predstavo. Zanimalo me je, kako se bo to dopadlo ljudem," delček razkrije Franko, ki je sicer bolj domač na italijanskih odrskih deskah, zaradi česa sta ga v začetku preostala dva člana ekipe z veseljem zafrkavala. "Franko živi v Italiji in izgovarjanje določenih besed mu je povzročali kar nekaj težav. Midva z Borisom pa sva kot dva osnovnošolca veselo zbijala šale na njegov račun," pove Žan in prizna, da so se že med samimi vajami ogromno nasmejali in zabavali. Predstava pa ni namenjena le prebivalcem Primorske, temveč bodo v njej uživali tudi drugi. Gre namreč za splet gospodarskih, političnih debat, vprašanja spola ter številnih težav, ki se pogosto rešujejo ob šanku ali – kakor bi rekel Boris Devetak: "Slovenskem svetišču – gostilni."

  • Nepoučeni Žan
    Največjo težavo je v začetku predstavljal Žan. "Fant ni imel pojma o veri, ni vedel niti, kaj je maša. Zato smo potrebovali kar nekaj časa, da smo ga razsvetlili. Poslal sem mu nekaj povezav, da si je lahko ogledal obrede. Še malo informacij mu pošljem in bo v nadaljevanju lahko postal Jezus," pove Boris.

Nika Arsovski