Koncept Druge violine se širi na Ciper!

25. 8. 2017 | Vir: STA
Deli
Koncept Druge violine se širi na Ciper! (foto: Profimedia)
Profimedia

V restavraciji Druga violina, kjer so zaposlene osebe z motnjami v duševnem razvoju, na dvotedenskem obisku v okviru projekta Summer Mobility gostijo delegacijo s Cipra. Obisk je namenjen izmenjavi dobrih praks, s pomočjo katerih bi tudi na Cipru zagnali restavracijo s podobnim konceptom, kot ga ima projekt na Starem trgu v središču Ljubljane.

Na obisku se mudi 11-članska delegacija iz Limassola, ki jo sestavlja sedem oseb s posebnimi potrebami in štiri podporne osebe, koncept Druge violine pa so spoznali preko dobrih praks v okviru različnih evropskih projektov, v katerih je sodeloval Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz Drage pri Igu.

Kot je dejala direktorica centra Valerija Bužan, so zelo ponosni, da je Druga violina postala navdih za partnerje na Cipru. V okviru gostovanja jim bodo predstavili vse veščine in predali znanja, ki so jih pridobili v petih letih obratovanja gostilne. Njihov osrednji cilj je zaposlitev ljudi z različnimi zmožnostmi v realnih službah z realnimi plačami, je še dejala.

Direktorica ciprske ustanove LCEducational Litsa Charalambous je pojasnila, da v sklopu ustanove usposabljajo osebe s posebnimi potrebami za vstop na trg dela, v Limassolu pa si želijo ustanoviti restavracijo po vzoru ljubljanske. Dodala je, da so tekom bivanja v Ljubljani dobili vtis, da je mesto prijazno osebam s posebnimi potrebami, njihovi varovanci pa so nad Ljubljano tako navdušeni, da ne želijo oditi domov.

Slovensko-ciprsko sodelovanje sta podprla tudi častni konzul Cipra v Sloveniji Matjaž Ovsenik in nekdanja častna generalna konzulka Cipra v Sloveniji Marija Ovsenik. Ovsenik je dejal, da državi plodno sodelujeta, predvsem na področju, kulture, gospodarstva in kulinarike, aktivnosti pa predstavijo na vsakoletnem dobrodelnem bazarju Sila.

Po besedah Charalambousove s CUDV Draga sodelujejo že več kot šest let, sodelovati pa nameravajo tudi v prihodnje, saj so v Sloveniji naleteli na pozitiven odnos, ki ustvarja ugodno okolje in nove priložnosti. Obljubila je, da bodo ob odprtju restavracije na Cipru pripravili tudi slovenski večer.

Eden od udeležencev delavnic je dejal, da so se tekom obiska naučili primernega vedenja do gostov, standardov postrežbe v gostinstvu in spoznali različne vrste hrane, druga udeleženka pa je izpostavila predvsem ekipno delo.

Poleg delavnic in praktičnega dela bodo pred iztekom dvotedenskega obiska ciprsko delegacijo poučili tudi o nabavi lokalnih živil in sodelovanju z deležniki lokalne gastronomije. Obiskali bodo tudi restavracijo Gostilna dela in kmetijo Grunt, je še pojasnila Bužanova.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol