Koprofagija je pogosta zlasti pri psih - kako nad njo?

Koprofagija je pogosta zlasti pri psih - kako nad njo? (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
19. 6. 2018

Znanstveno ime za iz pradavnine ohranjeno vedenje, značilno za mnogo plenilskih vrst.

Še preden smo ljudje udomačili prednike psov, so se ti tisočletja hranili z drugimi živalmi, se preživljali celo kot mrhovinarji in hranili z živalskimi iztrebki. Povsem normalno in naravno vedenje, ohranjeno skozi evolucijo, je danes poimenovano koprofagija in pomeni uživanje lastnih ali tujih iztrebkov. Čeprav je zaradi lažjega vnosa bakterij v naše stanovanje to sila nezaželeno, je še kako pogosto – zlasti pri psih. Vedenje je pogostejše pri mladičkih in doječih psičkah, je pa res, da ga pri nekaterih psih opažamo tudi v drugih življenjskih obdobjih. Vzrokov je več: mama z lizanjem spodbuja izločevalni refleks, mladičje iztrebke pa pogosto zaužije z namenom ohranjanja čistega zavetja. Pri mladičkih pa gre običajno za radovednost, spoznavanje okolja ali zgolj posnemanje maminega vedenja, kar prerastejo do šestega meseca starosti.

»Umetne arome in barvila lahko zadišijo«

Pasja prehrana, dozirana glede na velikost, težo, pasmo in fizično aktivnost psa, mora vsebovati uravnotežene hranilne snovi, saj pes le tako ne bo imel potrebe po vnašanju dodatnih hranil. Pogost vzrok za omenjeno vedenje pri odraslem psu je lahko pomanjkanje vitamina B, železa in magnezija. Če pa se vedenje kontinuirano ponavlja še po tem, ko smo izločili zdravstvene težave in omogočili zadostno količino kakovostne prehrane, gre najverjetneje za psihološke vzroke. Morda to počno zaradi pridobivanja pozornosti, osamljenosti ali zdolgočasenosti. V gospodinjstvu z več psi se zna tudi zgoditi, da podrejen pes v izkazovanju svojega nižjega položaja poje iztrebke nadrejenega. Lahko pa je vzrok povsem preprost: nekakovostne konzerve ali briketi so polni ojačevalcev okusa, ki ne nehajo dišati niti po tem, ko so izločeni. Umetne arome in barvila psu tako zadišijo, da se jim ne more upreti.

Izločanje težav

Ob sočasnem opažanju driske ali večjih neprebavljenih kosov hrane (gre lahko za okužbo s paraziti in težave s trebušno slinavko) se posvetujte z veterinarjem, sicer pa obstaja nekaj pristopov, s katerimi lahko omilimo zadevo.

Pomagajmo sami

  • V leglu mladičev iztrebke čim bolj redno odstranjujte.
  • Psu zagotovite dovolj pozornosti in aktivnosti.
  • Za boljšo prebavo in večji izkoristek hranil lahko dodajate probiotike.
  • Zmanjšajte vsakodnevni stres.

Besedilo: Neja Drozg // Fotografije: Profimedia

Priporočamo