Korzika - otok lepote in kulinarike

Korzika - otok lepote in kulinarike (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Jana
26. 3. 2017

Spoznajte Korziko, Napoleonov rodni otok. Njeno izjemno geografsko raznolikost, dih jemajoče plaže, slikovita mesta, izvrstno kulinariko in značaj, ki prevzame vsakogar.

Mestne zanimivosti

Bonifacio je spektakularno srednjeveško mesto z mogočnim obzidjem na samem jugu Korzike, ki se mu je uspelo namestiti na do 70 metrov visok apnenčasti klif. Ko ga boste ugledali in se vzpenjali proti vrhu, vam bo vzelo sapo.

Zaradi strmega vzpona in izjemnih razgledov na naravo in čudovito ohranjeno, živahno in šarmantno mesto z ulicami, ki se prepletajo kot labirint. Na zahodni obali obiščite mesto Ajaccio, predvsem zaradi Napoleonove rojstne hiše 'maison Bonaparte' s številnimi pristnimi kosi pohištva. Stoji na trgu, poimenovanem po Napoleonovi mami. Ajaccio sicer s številnimi kipi ponosno slavi Napoleona.

Vstopite še v čarobno granitno srednjeveško mesto Sartene, znano po krutem napadu gusarjev v 16. stoletju, pa tudi po kakovostnem vinu. V tamkajšnji cerkvi Sainte Marie skrivajo težko verigo in križ, ki ga mora za veliko noč na procesiji 'catenacciu' nositi 'rdeči spokorjenec'. Ne spreglejte ene najlepših francoskih vasic Piano in očarljivega starega severnega pristaniškega mesta Bastia.

Naravne znamenitosti

Antični Grki Korzike niso zaman imenovali Kalliste (najlepša). Eden izmed naravnih vrhuncev so rdeče skalne formacije Calanche na zahodni obali. Nenavadni klifi, ki so pod Unescovo zaščito, se dvigajo do 400 metrov nad morsko gladino. Najlepši so zjutraj in ob sončnem zahodu.

Posebej očara skalnato okno, oblikovano v srce. Aiguilles de Bavell, zobato gorovje iz rdečega granita, skriva v svojem osrčju prečudovito naravo z žuborečimi potoki, slapovi in tolmuni. Naravni rezervat Scandola, tudi del svetovne kulturne dediščine, ponuja kristalne zalive in dramatično obalo.

Najlepše korziške plaže se brez težav kosajo s tropskimi. Z mehkim belim peskom, kristalno čistim morjem in rajsko modrino še posebej prevzamejo plaže Santa Giulia, Palombaggia in popolna okrogla plaža Rondinara. Slednja je zelo priljubljena med lastniki jaht, pogled nanjo je res izjemen. Navdušila vas bo tudi vodna jama Bonifacio in na tisoče divjih rož, ki spomladi še dodatno polepšajo otok.

Kulinarika in kultura

Zaradi številnih vdorov skozi zgodovino je Korzika bogat preplet različnih kultur, močno je čutiti italijanski vpliv, predvsem ob pogledu na benečansko in rimsko gradnjo. Zaljubili se boste v romantične serenade, melodičen jezik, zapuščino Napoleona in Pasquala Paolija. Začutili jo boste v izvrstni jedači in pijači.

Korziški 'terroir', krasen vinorodni okoliš, daje zelo okusna in kakovostna vina, h katerim se odlično podajo pristni korziški pikantni siri, olive, suho sadje, sveže ribe in morska hrana. Aprila bo v Venacu festival sira, v začetku julija v vasici Lura vinski festival, največje srečanje korziških vinarjev, sredi julija pa vsaj 10.000 obiskovalcev letno obišče prodajno razstavo oliv v kraju Montegrosso, na kateri si lahko ogledate, kako so skozi leta predelovali olive.

Korziški značaj soustvarjajo tudi številni glasbeni festivali. Avgusta bo Saint-Florent gostil priljubljen festival Porto Latino, julija bo v Ajacciu džez festival, ljubitelji elektronske glasbe se zgrinjajo v Bastio na festival 'Calvi on the Rock' in na največje evropsko plesišče na prostem v obalnem mestu Porto Vecchio.

Aktivne počitnice

Ker ima Korzika kar 300 sončnih dni na leto, mile zime, sijoče tople mesece in zelo raznoliko pokrajino, osvoji vse, ki radi počitnice preživljajo aktivno v osupljivi naravi. Hribolazenje, gorsko kolesarjenje, jadranje in potapljanje so najbolj priljubljene tamkajšnje aktivnosti. Pozor, najvišji vrh Korzike Monte Cinto je visok kar 2706 metrov, višjih od 2000 metrov pa naj bi bilo še vsaj 50 drugih vrhov!

Ena najlepših, a tudi najtežjih evropskih gorskih treking poti GR 20 vodi vse od severa do juga Korzike in traja 16 dni. Na potepanje po Korziki vsekakor vzemite dobre pohodniške čevlje. In se pripravite, da se boste tja hoteli znova in znova vračati.

Potujte na Korziko

Termin: 21. 4.--26. 4. 2017
(bus-ladja)
Info: Jana Tours
tel: 02 23 53 108
Cena: 479 eur
(pri najmanj 40 potnikih
v avtobusu)
Čas za prijavo: do 1. 4. 2017

Sanja Macur

Priporočamo