To je enostaven trik, ki vam pove, kateri kostanji so črvivi, še preden ga skuhate

25. 12. 2025
To je enostaven trik, ki vam pove, kateri kostanji so črvivi, še preden ga skuhate (foto: Profimedia)
Profimedia

Sveže praženi maroni z tržnice so prava mala poslastica, a žal tudi precej dragi.

Praženi maroni so klasika na božičnem sejmu – z nekaj preprostimi koraki pa jih lahko pripravite tudi doma. Pokazali bomo korak za korakom, kako kostanj (jedilni kostanj) uspe v pečici ali v loncu. Sveže praženi maroni z tržnice so prava mala poslastica, a žal tudi precej dragi. Pri tem pa so okusni maroni lahko tudi povsem brezplačni: kdor jih išče v gozdu ali bližnjem parku, bo skoraj zagotovo našel jedilni kostanj.

Jedilni kostanj prepoznate po ovoju, posejanem z veliko drobnimi in dolgimi bodicami. Lepo svetleča lupina je znak, da so plodovi sveži. Sveže, še ne pražene marone lahko seveda kupite tudi v trgovini ali na tržnici.

Praženje maronov v pečici

Maroni so še posebej okusni, če jih spečete v pečici. Tako se njihov sladkasto-oreškast okus najbolje razvije – jedilni kostanj pa je podoben tistemu s (božičnega) sejma. Priprava je zelo preprosta: Z ostrim nožem na koničasti strani lupine zarežite križ. S tem preprečite, da bi lupina med peko počila. Zarez naj bo približno 1,5 cm dolg in naj sega do mesa. Nato marone pecite v pečici pri 175 °C na vroči zrak. Položite jih na pekač z zarezom navzgor. Po približno 20 minutah so maroni pečeni.

Nemške železnice zaradi grafitov beležijo večmilijonsko škodo, najhuje je v Berlinu

Da je čas za pokušino, prepoznate po tem, da lupina potemni in se zareze rahlo odprejo. Nato marone olupite in jih po možnosti pojejte še tople. Marone lahko pražite tudi nad ognjem.

Nasveti za praženje maronov

Če v pečico postavite ognjevarno posodo z vodo, se jedilni kostanj ne bo izsušil. Če marone pred peko za eno uro namočite v vodi, jih boste pozneje lažje olupili. Marone lahko pripravite tudi v ponvi – tudi takrat jih pred peko zarežite in pražite pri nizki temperaturi. Maščobe ne potrebujejo, pomembno pa je, da jih redno obračate, sicer se lahko zažgejo.

Maroni kot priloga: priprava v loncu

Maroni vsebujejo veliko škroba, zato so dragocena in zdrava priloga, ki lahko jeseni nadomesti klasični krompir.

Tako skuhate marone v loncu: marone križno zarežite, nato jedilni kostanj približno 15 minut kuhajte v rahlo osoljeni vodi, pri čemer morajo biti plodovi povsem potopljeni. Ko se maroni ohladijo, jim odstranite lupino. Maroni (jedilni kostanj) so zelo bodičasti, divji kostanj pa ima le nekaj bodic, ki so zato trše. 

Sezona maronov traja od konca septembra do decembra. Maroni vsebujejo veliko beljakovin, kalija, kalcija, magnezija ter vitamina E, C in vitaminov skupine B. Na 100 gramov imajo jedilni kostanji le približno dva grama maščobe. Sveže marone prepoznate po gladki, nepoškodovani lupini. Če želite preveriti svežino, naredite preizkus z vodo: marone položite v skledo z vodo – tiste, ki plavajo na vrhu, lahko brez skrbi zavržete, saj niso več dobri. Samonabrane marone obvezno temeljito operite.

Preberite še: Sveče: Ko boste to prebrali, jih ne boste več želeli imeti doma