Kostanj: Plod jeseni, ki prinaša zdravje!

24. 10. 2019
Deli
Kostanj: Plod jeseni, ki prinaša zdravje! (foto: Profimedia)
Profimedia

Jesen nam prinaša čudovite plodove narave, med katerimi je zagotovo kostanj - sladek, slasten in (če ne pretiravamo s količino) koristen za naše zdravje.

Tako kot drugi podobni plodovi, tudi kostanj vsebuje maščobe, a v precej manjši količini. V zmernih količinah ne redi in vsebuje vitamine, ki bodo odlično vplivali na organizem. Zdrava dnevna količina zaužitega kostanja je 85 gramov.

Zakladnica vitamina C

Kostanj je res nekaj posebnega, saj vsebuje vitamin C. Dnevna doza 85 gramov kostanja vsebuje kar 45 odstotkov dnevnih potreb organizma po vitaminu C. Poleg tega vsebuje tudi vitmine B1, B2 in B6 ter folno kislino. Če boste uživali kostanje, boste v svoj organizem vnesli vlaknine, magnezij, mangan, kalcij, železo, cink in kalij.

Za manj holesterola

Kostanj lahko jeste kuhan in pečen, iz njega delajo moko in pire - pa še brez glutena je, tako kot lešniki in mandlji. Ima pa večji odstotek škroba, zato je bolj podoben krompirju in koruzi. 

Divji kostanj za žile

Pomembno je razlikovati med divjim in domačim kostanjem, saj divji ni užiten. Iz slednjega pa se lahko pripravijo raze kreme, saj je zelo zdravilen. Kostanjeve kreme so uporabne pri težavah z razširjenimi žilami in popokanimi kapilarami, divji kostanj pa bo pomagal pri hemoroidih, bolečih menstruacijah in povečani prostati.

Okusne jedi s kostanjem

Radi si ga privoščimo v sladicah, recept za eno od njih najdete tukaj - lahko pripravite nadvse okusne rumove pralineje s kostanji.

Če pa niste ravno ljubitelj sladic, pa se lahko odločite za okusno solato, ki ji dodate kostanje. Tukaj je recept:

Sestavine:

  • 2 skledici očiščenega kuhanega kostanja
  • malce popečenega piščančjega fileja
  • ena pečena rdeča paprika
  • zelena solata
  • 2 žlici majoneze (za solatno polivko)

Priprava:

  • Kostaj pokuhajte v vodi - pustite, da se kuha kakšnih 30 minut. Potem ga odcedite, olupite in pustite ob strani.
  • Piščančji file začinite po okusu in ga popecite na malce maščobe. Pustite, da se ohladi in meso narežite na trakce.
  • Otrebite zeleno solato in jo narežite na trakove.
  • Popecite eno rdečo papriko, odstranite kožico in semena ter pustite, da se ohladi. Narežite jo na trakove.
  • Za polivko: dve žlici majoneze pomešajte z malce jabolčnega kisa in začinite s soljo in poprom po okusu.
  • Zmešajte vse sestavine in - dober tek!  Pa še: To solato si lahko naložite tudi v sendvič, odvisno od tega, kako na drobno ste narezali sestavine.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec