Kraljeva poroka v številkah - od števila povabljenih do cene parkiranja ob gradu Windsor

Kraljeva poroka v številkah - od števila povabljenih do cene parkiranja ob gradu Windsor (foto: Profimedia) Profimedia
19. 5. 2018

Danes se poročita princ Harry in Meghan Markle, o poroki pa govorimo že mesece. Takšen kraljevi dogodek namreč zahteva ogromno časa, denarja in ljudi. Nekatere številke so prav presenetljive.

Poroka se bo pričela danes, 19. maja, ob 13. uri. Telegraph pa je v pričakovanju na dogodek združil vse najbolj pomembne številke tega odmevnega dogodka.

26

Število kraljevih zmenkov (javni dogodki, kjer se je pojavljal princ Harry z Meghan), preden je svet izvedel o poroki. V želji, da bi princ Harry Veliko Britanijo kar najbolje predstavil svoji izbranki, jo je peljal v različna mesta na Otoku, med drugim v Nottingham na svetovni dan boja proti AIDSu, Birmingham za mednarodni dan žensk, obiskala pa sta tudi Severno Irsko. Največkrat sta se seveda v javnosti pojavljala v Londonu.

23

Število dečkov v pevskem zboru šole svetega Jurija, ki bodo peli na poroki.

27 km

Televizijska mreža Sky je položila kar 27 kilometrov kablov, da bodo lahko nemoteno v živo predvajali potek kraljeve poroke v ultra-visoki ločljivosti (UHD). Sky bo tako prva televizijska mreža, ki bo omogočala gledanje kraljeve poroke v 4K ločljivosti - za tiste, seveda, ki imajo 4K televizorje. 

100.000

Policija v okrožju Thames Valley predvideva in je pripravljena, da se bo ob poti procesije zbralo kar 100.000 gledalcev.

160

Število "kraljevih zalezovalcev" registriranih na policiji in na morebitno prisotnost katerih bo policija danes še posebej pozorna.

4

Število elegantnih sivih Windsor konjev, ki bodo vlekli Ascot Landau kočijo, s katero se bosta princ Harry in Meghan peljala po poroki. Konja, ki slišita na ime Plymouth in Londonderry, bosta prav tako sodelovala v procesiji s spremljevalnima jezdecema, kočijo pa bodo vlekli konji z imeni Milford Haven, Sir Basil, Tyrone in Storm. V primeru dežja se bo par peljal v škotski kočiji s stekleno streho.

30 funtov

Cena parkiranja na parkirnem prostoru Review Ground. Na zeleni površini južno od gradu Windsor je rezerviranih 6.000 parkirnih mest.

140

Število kraljevih deželnih ambasadorjev, ki bodo na poroki prostovoljno sodelovali in nudili pomoč obiskovalcem.

2640

Število predstavnikov javnosti, ki so povabljeni na osrednje prizorišče v gradu Windsor. 1200 so jih predlagali regionalni lordi, 200 jih prihaja iz različnih dobrodelnih ustanov in organizacij, 100 bo učencev lokalnih šol, 610 je članov skupnosti gradu Windsor, 530 pa je članov kraljevega gospodinjstva in delavcev na kraljevi posesti.

200

Število gostov, povabljenih na zasedbi sprejem v hiši Frogmore v Windsor Home Parku.

600 

Število uradnih vabil na poroko, ki so jih izdelali pri podjetju Bernard & Westwood. Sprejem bo v kapelici svetega Jurija, sledila pa bo recepcija v dvorani svetega Jurija, ki jo bo vodila kraljica. Vabila so med drugim dobili tudi vsi soigralci Meghan Markle iz serije Suits, pa seveda Serena Williams in George Clooney.