Kreativno pisanje: teoretične osnove in vaje Bojana Bizjaka!

Kreativno pisanje: teoretične osnove in vaje Bojana Bizjaka! (foto: profimedia) profimedia
23. 6. 2019

Za kreativno pisanje ni dovolj, da imamo zgodbo. To zgodbo moramo znati tudi estetsko ubesediti. In prav temu rečemo kreativno pisanje. Pa se je kreativnega pisanja mogoče tudi naučiti?

»Iz prakse lahko povem, da ga je možno izboljšati, donegovati in vzdigniti na višjo izrazno raven, vendar je zelo težko privzdigniti zgodbovnost – ta je v nas, pa ji ne dovolimo, da se razkrije. Ni ga človeka brez zgodb, vendar ni vsak dovolj okrepljen in vešč, da bi jih zapisal na literaren način. In prav to skušamo skozi tečaj kreativnega pisanja doseči, privzdigniti lastne zgodbe in jih ubesediti na literarni način,« v knjigi Kreativno pisanje uvodoma piše nje avtor Bojan Bizjak, da bi kasneje tekom knjige bralcem dal na znanje naslednje: »Pisanje je posebna mentalna aktivnost, ki zahteva koncentracijo, besedni zaklad in nekaj doživljajskih izkušenj, seveda tudi opazovalsko spretnost in poznavanje osnovnih teorij.«

Bojan Bizjak vse nadobudne začetnike v kreativnem pisanju mestoma prizemlji s še eno zahtevo, ki predstavlja pomemben predpogoj za razvijanje veščine kreativnega pisanja, t.j, kreativno branje. Šele z branjem si namreč lahko privzgojimo razumevanje literarne estetike in si nabiramo prepotrebni besedni zaklad.

»... kajti besede so osnovno orodje pisanja – z besedami oblačimo ideje.«

Šele vaja dela mojstra!

Kreativno pisanjeKnjiga Kreativno pisanje posrečen produkt sinteze prakse in teorije.

Za potrebe prakse je dodan seznam štiridesetih vaj, skozi katere se na tečajih kreativnega pisanja skušamo prebiti do boljše izraznosti in estetske nadgradnje tekstov. Skozi teoretični del pa se nam odstre vedenje, da je umetniško pisanje sinteza izkustva in znanj, da se moramo poglabljati v psihologijo in jezikoslovje, pa še mnoga druga področja.

Bizjakova knjiga, ki je te dni izšla pri založbi Primus, zatorej ne gre videti toliko kot klasičen strokovni, temveč bolj kot priročni vodič skozi pasti kreativnega pisanja. Knjiga namreč ponuja predvsem uvid v to, kaj vse moramo vedeti, ko se lotimo malo bolj resnega pisateljevanja.

Priporočamo!

Kreativno pisanje – Bojan Bizjak

Knjiga je namenjena vsem, ki želijo svoje pisanje umetniško okrepiti, tako začetnikom kot tudi že malo resnejšim piscem.

Bojan Bizjak je bil rojen 22. 2. 1959 na Predmeji, osnovno šolanje je začel v sosednji Otlici, kasneje so ga zaradi slabovidnosti prešolali v Zavod za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani. Študiral je najprej agronomijo, kasneje pa primerjalno književnost, psihologijo in filozofijo; diplomiral pa ni, ker se je moral preživljati sam in je hitro padel v strastno pisanje. Napisal je 13 romanov, 7 pesniških zbirk, 8 zbirk kratke proze. Poleg pisanja se je udinjal še na radiu, pri lokalnih časopisih, fotografiral, skratka živel. Dela in živi v Ajdovščini, kjer že peto leto pod okriljem Lavričeve knjižnice vodi tudi delavnico kreativnega pisanja.Priporočamo