Kriminalist Adil Huselja o stresu v knjigi Stres v uniformi

Kriminalist Adil Huselja o stresu v knjigi Stres v uniformi (foto: STA) STA
Vir: STA
30. 3. 2018

Ne glede na status, poklic ali izobrazbo, stres je prisoten povsod, v službi, doma, je ob današnji predstavitvi knjige Stres v uniformi poudaril njen avtor, kriminalist Adil Huselja. Po izobrazbi sociolog, že 34 let zaposlen v policiji, že več let v Sindikatu policistov Slovenije skrbi tudi za psihosocialno pomoč policistom.

Dandanašnji paradoks je, da ljudje o stresu vse vemo, ne vemo pa, kako ga prepoznati kot nekaj nevarnega. O stresu se veliko govori, vsi mislimo, da ga poznamo, povsod se ponuja veliko instant nasvetov za odpravo stresa, ki pa ne delujejo. Vsak bi se moral poglobiti v svoj stres, je ob predstavitvi knjige v knjigarni Konzorcij poudaril Huselja.

Knjigo Stres v uniformi je napisal na podlagi osebnih izkušenj. Kot je poudaril, je poklic policista eden najbolj zahtevnih na svetu. "Včasih se o stresu ni govorilo, če si omenil psihologa, si že skoraj izgubil službo," je povedal Huselja. Pojasnil je, da se je s tem področjem začel ukvarjati, ko se je nekoč zavedel, da je v zadnjih dveh letih več na bolniški kot prej v 15 letih. "Prižgala se mi je rdeča luč. Začel sem delati na sebi in ko sem se izobrazil, sem spoznal, da imajo težave tudi drugi, a si ne znajo pomagati," je opisal. Takrat je začel pisati prve članke na temo duševnega zdravja.

Na predstavitvi knjige pred dnevi je sodeloval tudi nekdanji generalni direktor policije Janko Goršek. Leta 2010, prav v času njegovega vodenja so v policiji začeli uvajati projekt psihosocialne pomoči in sistem psihosocialnih zaupnikov. Projektno skupino in program delovanja za to je pripravil prav Huselja.

"Policijsko delo je specifično, je drugačno od dela drugih uradnikov. V življenju igramo veliko vlog, v službi, doma, v družbi. Pričakovanja ljudi do nas so velika, vsi moramo bit uspešni, fit, mladi... To ustvarja vrtinec stresa. Tudi neenakomeren delovni čas, izpostavljenost javnosti, vse to ustvarja hude pritiske na kolege. Ob družinskih zahtevah je ta poklic še težji." je opisal Goršek.

"Vsak, ki bo prebral knjigo, ne bo več enako gledal na stres in na poklic policista," je ocenil Goršek, ki si želi, da bi tudi s pomočjo knjige laična in strokovna javnost dobila primerno predstavo, kakšno delo opravljajo policisti.

Huselja je kot svetovalec v času stiske pomagal mnogim policistom, med drugim tudi Mireli Čorić, ki so ji pri eni od slovenskih ženskih revij lani podelili naslov Ženska leta. Čorićeva je orisala svojo življenjsko zgodbo, od zgodnje izgube mame in velikih odgovornosti, ki jih je zaradi tega prevzela v družini, nasilnega partnerja, zahtevne službe v policiji, ločitve ter skrbi za tri otroke kot mama samohranilka. "Moraš biti močan. Ne zavedaš se stresa. Ne želiš si tega priznati in to se kopiči. Prišlo je do krize, mislila sem, da bi bilo bolje, če bi bilo vsega konec," je svoje stiske, iz katerih je pot poiskala tudi preko psihološke pomoči, orisala Čorićeva.

Kot je dejala danes, vsem svetuje branje knjige Stres v uniformi. "Morda bodo ljudje drugače razumeli, da nismo roboti. Vidim tudi sodelavce, ki nočejo priznati, da imajo težave doma, v službi. Tu so pričakovanja sefov in družine, pritisk, da moraš hitro opraviti s papirologijo za sodišča. Vsi mislijo, da morajo biti kot vitezi v jeklenih oblekah," je to, kako je biti policist, opisala Čorićeva.

Po besedah Gorška so leta 2009 projekt psihosocialne pomoči v policiji zagnali ob pomislekih mnogih skeptikov. A so se hitro znašli pred drugačnim problemom: pomoč je iskalo več zaposlenih kot pa so imeli zmožnosti. Kot je izpostavil, se s težavami se ne srečujejo le policisti, ampak tudi vodilni. "S tega vidika bodo morali v policiji še kaj narediti," je dejal Goršek in opozoril, da nihče ni imun na stres.

Knjiga Stres v uniformi je izšla pri založbi Chiara. Huselja je poudaril, da je njen namen detabuiziranje, da kolegi vidijo, da so na voljo rešitve tudi za tovrstne stiske. Kot je pojasnil, je po tem, ko so knjigo prebrali prvi kolegi, že dobil komentar, da bi jo morali poslati na vsako policijsko postajo, po en izvod za zaposlene in enega za vodstvo.

Morda vas bo zanimalo tudi:

   

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri