Ste to že vedeli?
Krompir je ena izmed najpomembnejših živil v mnogih gospodinjstvih, vendar lahko hitro začne kaliti, če ni shranjen v ustreznih pogojih. Le dva tedna, ali v nekaterih primerih celo le nekaj dni po nakupu, krompir začne kaliti, veneti, se krčiti in izgubljati čvrstost – če je shranjen nepravilno. Izpostavljenost prekomerni svetlobi, še posebej neposredni sončni svetlobi, lahko pospeši kalitev krompirja ter povzroči, da se naguba in pozeleni.
Če je krompir še vedno čvrst na otip, ni pretirano naguban in so kalčki majhni, je varen za uživanje, tudi če je že začel kaliti. Vendar pa obstaja skrb glede toksinov v krompirjevih kalčkih. Ko krompir začne propadati, lahko prekomerno proizvaja solanin – kemikalijo, ki povzroči, da krompir pozeleni in ima grenak okus. Lucia Washbrook, direktorica prodaje in marketinga pri podjetju Branston, največjem dobavitelju krompirja v Veliki Britaniji, je delila strokovne nasvete za pravilno shranjevanje krompirja.
Lucia pravi: "Krompir, shranjen v hladilniku, lahko zdrži več kot trikrat dlje v primerjavi s shranjevanjem pri sobni temperaturi." To potrjuje tudi raziskava britanskega programa za zmanjšanje odpadkov in učinkovito rabo virov (WRAP), ki nakazuje, da bi shranjevanje krompirja na ta način lahko letno prihranilo "100.000 ton zavržene hrane." "Spodbujati bi morali shranjevanje krompirja v hladilniku, da bi podaljšali njegovo življenjsko dobo," je dodala Washbrook.
Medtem ko je bil prej nasvet, da krompir shranjujete na hladnem, suhem in temnem mestu, kot je omara, se zdaj priporoča, da ga shranjujete v hladilniku pri temperaturi nižji od 5 °C.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču