Tako profesionalni kuharji pripravljajo krompirjevo solato, če boste upoštevali ta trik, bo vedno vrhunska

19. 2. 2025
Deli
Tako profesionalni kuharji pripravljajo krompirjevo solato, če boste upoštevali ta trik, bo vedno vrhunska (foto: Profimedia)
Profimedia

Krompirjeva solata je priljubljena pri mnogih, a morda vam do zdaj še nikoli ni zares vrhunsko uspela.

Krompirjeva solata se lahko ponudi ob različnih jedeh, postrežemo jo lahko z ribo, pa tudi z mesom. Podoben običajnemu, a vendar drugačen način priprave krompirjeve solate poznajo v Avstriji ali Nemčiji. Po tem receptu je solata bolj sočna in kremasta, glavni razlog za to pa je - goveja juha.

Potrebujete:

  • 1 kg krompirja (tršega, rumenega)
  • 1 srednje velika glavica rdeče čebule
  • 250 ml goveje juhe
  • 1 čajna žlička gorčice
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 3 žlice olja
  • malo sveže mletega popra
  • 2 ščepca soli
  • nekaj vejic svežega peteršilja

Priprava:

Operite krompir in ga v loncu hladne vode kuhajte neolupljenega približno 30 minut. Ko je krompir kuhan, ga potopite v hladno vodo, pustite, da se malo ohladi, nato ga olupite in narežite na enakomerne kolobarje. Čebulo očistite in nasekljajte na kocke, dodajte jo krompirju in previdno premešajte.

V toplo govejo juho dodajte gorčico, kis, olje, sol in poper, dobro premešajte in prelijte čez krompir, rahlo pretresite posodo, pustite solato, da stoji vsaj eno uro, da se vse arome premešajo.

Na drobno nasekljajte svež peteršilj, potresite ga po solati, po potrebi solato dodatno začinite s soljo in poprom, previdno premešajte in postrezite. Da bo vaša solata popolna in sočna, morate paziti na pet napak zaradi katerih lahko solata iz krompirja izpade slabo, kljub odličnemu receptu.

Napačna vrsta krompirja

Izberite krompirje približno enake velikosti, da se enakomerno skuhajo, najbolje je izbrati rumeni krompir. Mokasti se lahko preveč skuha in razpade med mešanjem.

Kuhanje v vroči vodi

Olupljen krompir postavite v hladno vodo (tako da so krompirji popolnoma potopljeni) za enakomerno kuhanje. Ne pozabite vode soliti. Z vilico preverite, če je kuhan. Če se zlahka prebode, je pripravljen za odceditev.

Zlepljeni kolobarji

Kuhan krompir dajte v hladno vodo, da med lupljenjem in rezanjem ne razpade. Po rezanju kolobarjev jih naoljite z olivnim oljem (nekateri raje uporabljajo navadno ali stopljeno svinjsko mast), da se ne zlepijo.

Preveč čebule

Preveč čebule prevzame vse okuse in arome. Nekateri čebulo posolijo, pustijo 15 minut, nato iztisnejo v krpi in dodajo krompirju. Odličen trik je tudi, da čebulo potopite v vinski kis, da bo manj intenzivna.

Premalo preliva

Če narežete krompir na prevelike kose, je lahko solata videti suha.

Preberite še: Niti slučajno ga ne kupujte: V mesnici nam želijo podtakniti takšno meso, pojdite daleč stran od njega

Novo na Metroplay: "Zdravo prehrano definirajo temeljni principi, ki veljajo za vse nas" | Mario Sambolec