Če še niste, potem morate ta trik zares čim prej uporabiti, ne bo vam žal.
Narediti res dober domač kruh iz vzhajanega testa je za nekatere preprosto nemogoča misija. Ne glede na to, katero vrsto moke in kvasa uporabite, kateri koli recept uporabite, je kruh vedno nekako brez pravega okus, nič v primerjavi s tistim, ki ga pečejo drugi in zdaj vam razkrivamo skrivnost, kako lahko uspe tudi vam.
Za to obstaja veliko razlogov, kot je veliko uporabnih tehnik in malih trikov, ki lahko pomagajo, in očitno je stvar samo v tem, da najdete tistega, ki je za vas najboljši. Torej, poskusite tudi to ... Ste kdaj slišali, da je dobro v vzhajano testo dodati kis? Tisti, ki zagovarjajo to taktiko, trdijo, da pomaga pri razgradnji škroba in beljakovin v moki, kar naredi kruh bolj zračen in vlažen, prav tako pa poudari njegov okus.
Kis raztaplja kemične vezi, ki držijo skupaj proteinske niti, zaradi česar se gluten razpleta in je več prostih niti, ki se med procesom izdelave kruha povežejo v mrežo, ki ujame zrak znotraj testa. Poleg tega kislost kisa zniža pH vrednost testa, kar ustvari boljše okolje za vretje kvasa. Ker kvas hitreje fermentira, se čas vzhajanja testa skrajša.
Torej, če želite mehak in zračen kruh, ki ne rabi vzhajati “sto let”, je vaš zaveznik kis. Zadostovala bo žlička ali dve, pazite le na vrsto – jabolčni se je izkazal za najboljšega za to nalogo.
Preberite še: Neee, Rosvita Pesek že pokazala, kam se kmalu seli in mnogi so bili osupli, kako razkošen je njen novi ambient
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija