Ksenija Benedetti o tem, kakšna je raven kulture obnašanja v Sloveniji!

Ksenija Benedetti o tem, kakšna je raven kulture obnašanja v Sloveniji! (foto: Helena Kermelj, osebni arhiv, Tina Kosec in Dejan Nikolič) Helena Kermelj, osebni arhiv, Tina Kosec in Dejan Nikolič
21. 12. 2015

Ksenija Benedetti, šefinja Protokola RS in avtorica knjige Protokol, simfonija forme, svoje znanje in izkušnje že vrsto let prenaša na diplomate, poslovneže in vse, ki jih iz kakršnihkoli razlogov zanimajo pravila lepega obnašanja. 

In kaj poznavalka, kar Ksenija Benedetti zagotovo je, ve povedati o ravni kulture obnašanja v Sloveniji?

"Na splošno se na to vprašanje ne da odgovoriti z 'dobra' ali 'slaba'. Nekateri ljudje nosijo v sebi odličnost že sami po sebi, nekateri drugi pa pravil zaradi svojega značaja (vzvišenost, aroganca, agresivnost, zahrbtnost ...) nikoli ne bodo usvojili in jim ne pomaga niti ena tona knjig o lepem obnašanju."

K lepemu vedenju po mnenju gospe Benedetti sodijo predvsem besedno in nebesedno komuniciranje, tako pisno kot govorno.

"Prvi vtis, pravilno rokovanje, točnost, primerno oblačenje, naslavljanje, seznanjanje, vikanje ali tikanje, vedenje za mizo, obdarovanje in še veliko drugih reči," je med drugim povedala v intervjuju za revijo Lisa, ki si ga lahko v celoti preberete na povezavi pod prispevkom.

Obleka NE naredi človeka!

Na tem mestu navajamo le še en zares zanimiv odgovor na vprašanje, kako vitalnega pomena je za pravila obnašanje oblačenje. S svojim pronicljivim odgovorom nas je namreč nekolikanj presenetila.

Takole je odgovorila: "Obleka prav gotovo NE naredi človeka. Vsekakor pa naredi določen vtis, pa če si to priznamo ali ne. Sama raje govorim o primernem in ne o pravilnem oblačenju. Odvisno za kakšen dogodek gre in kje je. Ni vseeno, ali greste na primer na prvi razgovor za službo nemarno oblečeni, saj vas to lahko stane službe. Ni pa tudi preveč smiselno, da gremo na rokovski koncert v obleki s kravato ali v poslovnem kostimu."

Preberite več na Lisa.si

Priporočamo