Kuhano vino je pijača mrzlih in prazničnih dni - pripravite ga po odličnem receptu!

3. 12. 2023
Deli
Prijatelji uživajo v druženju in kuhanem vinu. (foto: Profimedia)
Profimedia

Kuhano vino je priljubljena pijača, še posebej v zimskih mesecih, in igra pomembno vlogo med božičnimi prazniki. Tukaj je nekaj zanimivosti o kuhanem vinu.

Toplota in udobje: Kuhano vino se tradicionalno pije v hladnejših mesecih zaradi svoje toplote in udobja, ki ju ponuja. Topla, začinjena aroma kuhanega vina pomaga pri ogrevanju telesa in ustvarja občutek udobja, še posebej v hladnih zimskih dneh.

Božična tradicija: Kuhano vino je postalo klasična božična tradicija v mnogih kulturah. Pijača ima praznični značaj in pomaga ustvariti toplino družinskega vzdušja, ko se ljudje zberejo ob prazničnih mizah.

Pijača prazničnih dni.

Pijača prazničnih dni.

Profimedia

Zelišča in začimbe: Kuhano vino vsebuje različna zelišča in začimbe, ki mu dajejo značilen okus. Med najpogosteje uporabljenimi začimbami so cimet, klinčki, ingver in muškatni orešček. Te začimbe ne le okrepijo okus pijače, ampak imajo tudi pozitiven vpliv na prebavo in splošno dobro počutje.

Pri božični zvezdi pogosto delamo to napako - s pomočjo nasvetov bo preživela še celo leto in vas razveseljevala s svojo lepoto

Zdravstveni vidiki: Ljudje so nekoč verjeli, da kuhano vino prinaša zdravstvene koristi, zlasti v boju proti prehladom. Čeprav ni čarobnega zdravila, lahko topla tekočina in začimbe v kuhanem vinu pomagajo pri blaženju simptomov prehlada ter nudijo občutek olajšanja.

Družabni element: Kuhanje vina spodbuja družabnost, saj ljudi spodbuja, da se zberejo okoli skupne tople pijače. V mnogih kulturah je to postalo del tradicije, ki jo delijo družine in prijatelji med prazniki.

Dišeče začimbe za prijetno vzdušje.

Dišeče začimbe za prijetno vzdušje.

Profimedia

Raznolikost receptov: Obstaja veliko različnih receptov za kuhanje vina, kar omogoča raznolikost okusov. Lahko ga pripravite z rdečim ali belim vinom ter dodate različne sestavine, kot so jabolka, pomaranče, rozine ali celo mandlji, da popestrite okus.

To so živila, ki jih ženske 50 + ne bi smele uživati - tako je mogoče ohraniti vitko postavo

Vonj božiča: Vonj kuhanega vina, s svojimi začimbami in aromami, je lahko povezan z vonjem božiča. Ko se razširi po domu, ustvarja prijetno in praznično vzdušje, ki dopolnjuje božično okrasje.

V skupnem božičnem okolju, kjer se ljudje zbirajo ob toplih ognjiščih in okrašenih mizah, postane kuhanje vina nekakšen simbol udobja, toplote ter veselja med prazničnim časom.

Skodelica kuhanega vina je vedno dobra ideja.

Skodelica kuhanega vina je vedno dobra ideja.

Profimedia

Recept:

Sestavine:

1 steklenica rdečega vina (750 ml), 1 pomaranča (olupljena in narezana na rezine), 1/4 skodelice rjavega sladkorja (ali po okusu) 6-8 klinčkov, 2-3 palčke cimeta, 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka (po okusu) Po želji: 1/4 skodelice konjaka ali pomarančnega likerja

Priprava:

1. V velikem loncu zmešajte rdeče vino, rezine pomaranče, rjavi sladkor, klinčke, cimet in muškatni orešček.

2. Postavite lonec na zmerno temperaturo. Ne pustite, da zavre, ampak segrejte vino do točke tik pred vretjem. Pazite, da ne zavre, saj lahko to vpliva na okus.

3. Med segrevanjem občasno premešajte, da se sladkor popolnoma raztopi in začimbe enakomerno razporedijo.

4. Po okusu lahko dodate konjak ali pomarančni liker za dodatno aromo. Če dodate alkohol, poskrbite, da boste pijačo segreli, vendar je ne boste pustili vreti, da ohranite alkoholno vsebino.

5. Po približno 15-20 minutah, ko so se okusi združili, odstranite lonec s toplote.

6. Pred serviranjem preverite okus in po potrebi dodajte sladkor ali začimbe.

7. Pijačo precedite skozi cedilo, da odstranite trdne delce, in jo nato postrezite v skodelicah za kuhanje vina.

8. Dodatno okrasite s rezinami pomaranče ali palčkami cimeta po želji. Uživajte v topli in začinjeni poslastici!

Ta recept je le osnovna smernica, zato si lahko prilagodite količine sestavin in začimb glede na to, kaj je vam najbolj všeč.

BONUS VIDEO: V podkastu Greenroom je Urška Pirš tokrat gostila novinarko in voditeljico informativne oddaje na POP TV Petro Kerčmar. V sproščenem pogovoru je gostiteljici odkrivala zakulisje televizijskega dogajanja in odprla tudi tisti del sebe, ki ga na malih ekranih ne vidimo.