Poklicna kuharica razkrila, katere zelo priljubljene jedi nikoli ne bi naročila v restavraciji: "Samo okrog vas prinašajo"

21. 1. 2025
Deli
Ženska med kosilom v restavraciji (foto: Profimedia)
Profimedia

Junetina oziroma mlado mleto goveje meso je sestavni del številnih priljubljenih jedi.

Med slednje spadajo burgerji, mesne kroglice in omake, a treba je biti pozoren, saj je pravilno shranjevanje ključno za ohranjanje svežine in varnosti hrane, piše portal Pun kufer. Strokovnjaki svetujejo, da se surovo mleto goveje meso v hladilniku porabi v dveh dneh, a je zamrzovanje odličen način za daljše shranjevanje.

Meso je treba razdeliti na manjše porcije, zaviti v plastično in aluminijasto folijo in označiti datum zamrzovanja. Optimalna temperatura za shranjevanje je - 18°C, priporočena pa je poraba v treh do štirih mesecih, da se ohrani kakovost. Pred zamrzovanjem je meso treba še ohladiti.

Pri odmrzovanju je najbolje, da meso postavite v hladilnik za 24 ur, pri tem pa pazite, da ga postavite na krožnik ali v skledo, da preprečite iztekanje tekočine, ki bi lahko onesnažila druge živila v hladilniku. Prav tako lahko zamrznete tudi že kuhano meso, kot je bolonjska omaka. Seveda je tudi tako hrano treba ohladiti, preden jo damo v zamrzovalnik.

V kakšnem avtu se vozi Donald Trump

Preberite še: Ni bolj strupene zelenjave od te: Polna je pesticidov, mnogi pa so nori nanjo

Za ohranjanje varnosti hrane je pomembno, da se enkrat odmrznjenega mesa ne zamrzne ponovno, saj to lahko pospeši rast škodljivih mikroorganizmov. A mleto meso je lahko problematično, je povedala kuharica, ki ima 30 let delovnih izkušenj v najboljših hrvaških restavracijah. V pogovoru za portal Dnevno.hr je dejala, da obstajajo jedi, ki jih sama v lokalih nikoli ne bi naročila.

"Zelo imam rada čevapčiče, vendar jih nikoli ne bi naročila v restavraciji. Mleto meso ima namreč na splošno zelo kratek rok trajanja in tukaj se lahko hitro zgodi, da vas nekdo prevara. Čevapčiče bi naročila le v restavraciji, kjer poznam lastnika in vem, da pravilno ravna z živili,  je povedala kuharica, ki je dodala, da to ne pomeni, da so čevapčiči vedno slabi, ampak je bolje biti prepričan.

Pravi še, da je najbolje kupiti meso in jih pripraviti doma. Tako ste namreč lahko prepričani, kaj pravzaprav jeste. "Nikoli ne bi naročila pleskavic in polnjenih paprik, ker se tukaj pojavi isti problem kot pri čevapčičih. Bolje je jesti doma in biti prepričan," je še dodala.

Novo na Metroplay: Anja Ramšak o poroki, ljubezenski zgodbi, vrnitvi v jutranji radijski program in hobijih