Kuharija v času koronavirusa: Ste za nekaj sladkega? Tiramisu v 10 minutah!

Kuharija v času koronavirusa: Ste za nekaj sladkega? Tiramisu v 10 minutah! (foto: Profimedia) Profimedia
1. 4. 2020

V času pandemije je kuhanje dejavnost, s katero se marsikdo zamoti med samoizolacijo. Še posebej, če dela od doma ali če nima kakšnih večjih obveznosti.

In če ste sladkosnedi ali pa če vam zadiši nekaj sladkega, vam ponujamo preprost recept za priljubljeno sladico. Pri tem pa je najboljše to, da jo pripravite zelo hitro.

Zoprno je le, da jo morate nekaj časa pustiti na hladnem, najbolje čez noč. Potem bo odlična in sočna. Govorimo o tiramisuju, ki ga poznamo skorajda vsi. Sestavine niso nobena eksotična redkost, veliko jih verjetno imate doma. Če pa jih nimate, si jih napišite na seznam in jih nabavite ob naslednjem večjem nakupu.

Sestavine:

  • 5 žličk instant kave
  • 250 ml tople vode (+ 2 žlici vode za kremo)
  • 4 žlice ruma
  • 500 ml sladke smetane
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 600 g mascarponeja
  • 315 g piškotov (40-42 kosov)
  • kakav v prahu ali naribana čokolada za dekoracijo

Priprava:

V manjšo posodico dajte 1 žličko instant kave, v drugo (večjo) posodo pa 4 žličke instant kave. V manjšo posodo dodajte 2 žlici tople vode. Zmešajte, da se zrnca stopijo. V večjo posodo zlijte 250 ml vode. Pomešajte, da se zrnca stopijo. V večjo posodo z instant kavo nato dodajte še 2 žlici ruma in zmešajte.

V veliko in visoko plastično posodo zlijte sladko smetano. Zmešajte z mešalnikom, da se malce zgosti. Dodajte sladkor v prahu in nadaljujte z mešanjem z višjo hitrostjo, da stepete smetano. Dodajte mascarpone in še malce zmešajte.

V kremo dodajte stopljeno mešanico kave in vode iz manjše posode ter 2 žlici ruma. Še enkrat zmešajte, da se vse sestavine povežejo.

Piškote posamično namakajte v posodo s kavo in vodo, zlagajte jih v posodo za pecivo. Razporedite jih tako, da prekrijejo dno posode. Potem na piškote razporedite polovico kreme in jo poravnajte.

Ponovite postopek s piškoti - vsakega namočite v tekočino iz zložite tako, da pokrijejo plast kreme. Nato premažite piškote z ostankom kreme in zgladite, da je površje ravno.

Tiramisu postavite za 6 ur na hladno. Preden ga postrežete, ga posujte s kakavom v prahu ali naribano čokolado.