Kuharija v času samoizolacije: Imate radi fižol? Preprost recept za prste polizat!

Kuharija v času samoizolacije: Imate radi fižol? Preprost recept za prste polizat! (foto: Profimedia) Profimedia
27. 3. 2020

Po dveh tednih samoizolacije si zagotovo želite kakšne osvežitve jedilnika.

Za ljubitelje fižola in preproste priprave hrane bo ta recept kot nalašč, saj jed nasiti celo družino. Tako pripravljen fižol je kot nalašč za prilogo h kakšnem kosu pečenega mesa, lahko pa ga jeste samo s kruhom in solato.

Sestavine (za štiri osebe):

  • 1 večja čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 konzervi rjavega ali rdečega fižola
  • žlička rdeče paprike
  • žlička paradižnikove mezge
  • smetana za kuhanje ali kisla smetana (cca 2 lončka, odvisno od okusa)
  • sol, poper (po okusu)
  • malce svežega ali suhega peteršilja

Priprava (čas priprave cca 15 minut):

Čebulo na drobno nasekljate, enako naredite s česnom. Fižol iz konzerve stresite v cedilo in ga temeljito oplahete.

Na malce maščobe (olje, mast ... izbira je vaša, spet odvisno od okusa) prepražite na drobno nasekljano čebulo. Ko porumeni, dodajte česen, na hitro premešajte in dodajte fižol iz konzerve. Zalijete s kakim decilitrom vode, še malce premešajte in pazite, da ne zmečkate fižola, nato pa dodajte smetano.

Spet premešajte, počakajte, da začne vse skupaj brbotati, potem pa dodajte še začimbe. Pokuhajte kako minutko in jed je pripravljena. Če se vam zdi pregosta ali preredka, dodajte malce vode ali še malo smetane - vse je odvisno od vašega okusa. Na koncu še potresete s peteršiljem.

Jed je videti nekako takole (slika ni prav najboljša, a bila je narejena doma in na hitro, to je zgolj za ponazoritev)

fižol

Zraven lahko postrežete pogrete tortilje, opečeni kruhek ... Kakor vam je všeč. Dober tek! Verjemite, če le imate radi fižol, si boste obliznili prste.