Če v kuhinji higiene ne vzdržujemo pravilno, lahko postane pravo leglo zelo škodljivih bakterij.
Razne kuhinjske površine in predmeti, kot so deske za rezanje, spužve za pomivanje posode in umivalniki, so idealna mesta za razmnoževanje škodljivih mikroorganizmov. Ostanki hrane, vlaga in toplota dodatno spodbujajo nastanek bakterijskih kolonij, ki lahko povzročijo resne zdravstvene težave.
Poleg tega je higiena v kuhinji izjemnega pomena iz več razlogov. Prvič, kuhinja je prostor, kjer pripravljamo hrano, ki jo jemo, zato moramo zagotoviti, da je čista in varna. Tako se bomo izognili tveganju zastrupitve s hrano in boleznim, ki se prenašajo s hrano.
To so resna tveganja
Vzdrževanje higiene v kuhinji zmanjšuje tveganje za razvoj plesni, bakterij in drugih mikroorganizmov, ki lahko povzročijo neprijetne vonjave in poslabšajo kakovost hrane. Redno čiščenje površin, kuhinjskih aparatov in jedilnega pribora preprečuje nabiranje umazanije in ostankov hrane, ki lahko postanejo vir rasti bakterij.
Čeprav večina ljudi skrbi za čistočo v kuhinji, le redki posvečajo pozornost čistoči enega predmeta, ki se vsakodnevno uporablja – kuhinjski spužvi. Vsi redno uporabljamo spužve za pomivanje posode, a malo ljudi ve, da so lahko glavni vir okužb v kuhinji, saj so polne bakterij. Večina meni, da je dovolj, da jih po uporabi izperejo z navadno vodo, toda to ne drži, saj voda in detergent ne moreta popolnoma uničiti bakterij, tako jih samo delno izperemo.
Pozor pred okužbami
Isti mikroorganizmi, ki se nahajajo v iztrebkih, so namreč lahko prisotni v različnih delih kuhinjske spužve. Neprijeten vonj, ki ga lahko zaznamo iz spužve, lahko opozori na prisotnost škodljivih mikroorganizmov, vključno z bakterijami, kot sta Staphylococcus aureus, Escherichia coli in salmonela, ki lahko povzročijo okužbe.
Pomembno je redno čistiti in razkuževati spužvo za pomivanje posode, vsaj enkrat na teden. Prvi korak je odstranjevanje ostankov hrane. Po temeljitem pranju je treba spužvo potopiti v raztopino soli, vroče vode in sode bikarbone ter pustiti stati 20 minut. Za odstranjevanje neprijetnih vonjav se priporoča namakanje spužve v mešanici hladne vode, soli in alkoholnega kisa. In seveda je treba spužve redno menjavati.
Vir: portal Najžena
Novo na Metroplay: Anja Ramšak o poroki, ljubezenski zgodbi, vrnitvi v jutranji radijski program in hobijih