V resnici smo bili tokrat, ko smo obiskali kulinarični dogodek v Nebesih, kar malce privilegirani.
Poleg naše največje kuharske mojstrice Ane Roš, ki je pred kratkim nastopila tudi v priljubljeni Netflixovi seriji Chef's table, so za nas, na ta prav poseben jesenski večer, hrano pripravljali največji kuharski mojstri sveta.
Šlo je za prav posebno priložnost. Četica tujih kulinaričnih poznavalcev – s četverico edinstvenih kuharskih mojstrov na čelu – se je po Sloveniji namreč potikala z namenom spoznavanja naših kulinaričnih posebnosti in sestavin, osrednja pozornost pa je bila namenjena srečanju in odkrivanju skrivnosti mojstrice sodobne kulinarike Ane Roš. Po vikendu okušanja slovenskih specialitet v najboljših slovenskih restavracijah v prestolnici – tuji kulinarični novinarji in visoko opevani kuharski chefi so namreč okušali dobrote chefa Janeza Bratovža, Uroša Štefelina, Luke Koširja, Mateja Tomažiča in Bineta Volčiča, ki jim je med drugim postregel s prašičjim smrčkom – smo se v ponedeljek pozno popoldne odpravili na idilično posestvo Nebesa, le hipec vožnje od Kobarida. In če so do zdaj tuji kuharski mojstri okušali slovenske dobrote, smo bili izbrani povabljenci tisti, ki smo lahko okušali posebej za to priložnost ustvarjene specialitete, ki so jih štirje kuharski šefi združili v nepozaben meni.
Navdušenci in poznavalci svetovnih kulinaričnih tokov smo se tako brez dvoma najbolj navdušili nad odkrivanjem kuhinje Rodolfa Guzmana, enega največjih svetovnih vzhajajočih kuharskih zvezd. Rodolfa, ki ima v Santiagu de Chile restavracijo Borago, so strokovnjaki namreč umestili na 36. mesto na svetu in kar na 2. mesto v Latinski Ameriki znamenitega seznama 'The World's 50 Best Restaurants'. Z zanimanjem smo prisluhnili tudi pogledu vrhunskega šefa, Portugalca Leonarda Pereire, nekdanjega glavnega kuharja priznane restavracije Noma na Danskem, ter mladega mojstra iz Avstrije Philipa Rachingerja, ki v domači kuhinji restavracije Mühltalhof ustvarja z očetom. Čeprav so prav vsi do zdaj lahko okušali in odkrivali kulinarične skrivnosti različnih držav tega sveta, so si bili prav vsi edini pri enem; Slovenija je prav poseben kotiček tega modrega planeta.
"Takšnih vin še nisem okusil"
Kljub visoki opevanosti dela Rodolfa Guzmana je bil čilski kuharski mojster presunjen nad sestavinami, ki jih pri nas uporabljamo. "V Sloveniji je kvaliteta sestavin, ki jih uporabljate pri kuhi, izjemna, kar se v svetu ne zgodi ravno pogosto. Zame pa so pravo odkritje tudi slovenska vina, v kateri se brez dvoma čuti vaša dolga tradicija vinogradništva. Zelo naravna so in z lahkoto lahko rečem, da takšnih vin še nisem utegnil okusiti," nam je v pogovoru namreč zaupal Rodolfo, njegovemu mišljenju pa se je pridružil tudi Portugalec Leonardo Pereira, ki v portugalskem mestecu Porto prav v tem času odpira svojo restavracijo. "Čuti se močna identiteta, ki jo imate Slovenci v kulinariki in vinogradništvu. Zanimivo mi je tudi, kako tu še vedno po starih izročilih konzervirate poleti in jeseni pridelane surovine. Na Portugalskem je takšna tradicija malce šla v pozabo," nam je povedal tik pred začetkom priprave večerje in dodal, da je bil še posebej navdušen, ko so z ekipo kuharskih mojstrov na jutro naše velike večerje skupaj bo gozdu iskali in nabirali gobe ter druge užitne gozdne plodove.
Kljub temu da tretji kuharski mojster prihaja iz le 500 kilometrov oddaljenega kraja Linz v Avstriji, je bil nad našo kulinariko navdušen. Strastni ribič, ki je z družino Slovenijo v preteklosti že obiskal, je namreč izpostavil našo optimalno geografsko lego, saj pravi, da se poleg številnih podobnosti med slovensko in avstrijsko kulinariko mi lahko pohvalimo s svežimi in 'doma' ujetimi morskimi dobrotami. "Prednost Slovenije je morje in njegovi plodovi. Prav zaradi te mešanice različnih geografskih leg je toliko bolj zanimivo videti, kaj ustvarjajo tukajšnji kuharski mojstri," je namreč povedal Philip, ki je k skupnemu meniju prispeval soškega lipana.
Sicer pa se Slovenija s svojo svojevrstno kulinariko in odličnimi svežimi sestavini vse bolj in bolj uveljavlja na zemljevidu svetovnih kulinaričnih destinacij. Naše zgodbe o uspehu pa ne pišejo le kuharji, ki s svojim ustvarjanjem lovijo ravnotežje med tradicionalno kulinariko Alp in vplivov Mediterana, temveč tudi odlični vinarji, ki so že v preteklosti v svet ponesli dober glas o Sloveniji, kot eni izmed cvetočih vinorodnih dežel.
Dober glas seže v deveto vas
Dober glas se bo z dogodkom, ki ga je organizirala Slovenska turistična organizacija, brez dvoma širil tudi v teh mesecih, saj je z ekipo treh svetovnih kuharskih mojstrov v Slovenijo pripotovala tudi kopica svetovnih novinarjev in fotografov.
Ekipi se je tako pridružil Andrea Petrini, avtor, mnenjski voditelj in ustvarjalec nekaterih najpomembnejših dogodkov s področja kulinarike v svetu, pisec in glavni kulinarični vloger The New York Times Nicholas Gill, Melinda Joe, novinarka za CNN, The Wall Street Journal in The Japan Times, Anna Burghardt, urednica kulinarične rubrike pri Die Presse Avstrija, v ekipi obiskovalcev pa sta bila tudi priznana fotografa hrane Philippe Vaures in Benjamin Smuck, ki je tudi za našo revijo tako prijazno ujel nekaj trenutkov z njihovega potovanja.
Tekst: Kaja Milanič