Je odličen vir vitaminov A, C, B6, kalija, magnezija, železa, kalcija in vlaknin.
Lubenica je okusna in zdrava, polna hranilnih snovi, nizkokalorična in brez maščob. Je prava zakladnica vitaminov, ki so odlični varuhi zdravja, njeni elektroliti pa so še posebej pomembni v poletnem času in pri visokih temperaturah. Nekateri menijo, da je lubenica zelenjava, drugi da je sadje, a vsi se strinjajo, da je zagotovo "top poletno živilo".
Dobro vpliva na uravnavanje prebave, razstrupljanje telesa in nadzor krvnega tlaka. Je odličen vir vitaminov A, C, B6, kalija, magnezija, železa, kalcija in vlaknin.
Voda, antioksidanti, vitamini
Skoraj celotna vsebnost lubenice je voda – približno 92 odstotkov. Vsak sočen in osvežujoč grižljaj vsebuje pomembne količine vitaminov. Najpomembnejša pa sta njena antioksidanta – likopen in kukurbitacin E, ki pomagata v boju proti raku in diabetesu. Likopen lubenici daje tudi značilno rdečo barvo. Novejši znanstveni dokazi nakazujejo, da redno uživanje lubenice spodbuja dobro zdravje ter lahko zmanjša tveganje za nastanek kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, debelost, bolezni srca in ožilja ter rak. K temu naj bi pripomogli prav antioksidanti, ki preprečujejo ali upočasnjujejo poškodbe celic.
Ena skodelica narezane lubenice vsebuje le 46 kalorij, kar pomeni:
- 0 g maščob;
- 1 mg natrija;
- 9 g sladkorja;
- 10 mg kalcija;
- 12 mg vitamina C;
- 15 mg magnezija;
- 139 g vode.
Vsebuje tudi 170 mg kalija, bistvenega minerala, ki podpira delovanje živčnega sistema in mišic ter pomaga pri ohranjanju ravnotežja tekočin v telesu. Poleg vitamina C lubenica vsebuje tudi pomembne količine vitamina A. Lubenica ne vsebuje natrija niti maščob.
Lubenica in likopen – v preprečevanju številnih bolezni
Prehranska sestava lubenice pomaga v boju proti visokemu krvnemu tlaku, povišanemu holesterolu in vnetjem, ki lahko vodijo v različne bolezni. Visoka vsebnost likopena zmanjšuje tveganje za bolezni srca. Raziskava, objavljena v American Journal of Hypertension, razkriva, da izvlečki lubenice znižujejo hipertenzijo in krvni tlak pri odraslih s prekomerno telesno težo.
Likopen je fitonutrient, naravna spojina, ki spodbuja številne procese v telesu in sadju ter zelenjavi daje rdečo ali intenzivno barvo. Zanimivo je, da lubenica vsebuje več likopena kot katero koli drugo sveže sadje ali zelenjavo. Da bi povečali vnos likopena, mora biti lubenica čim bolj zrela – čim bolj rdeča je, večja je koncentracija likopena. Prav tako vsebnost beta-karotena in fenolnih antioksidantov narašča s stopnjo zrelosti. Beta-karoten, ki se nahaja v rdeče-oranžnem sadju in zelenjavi, podpira imunski sistem, zdravje kože in oči ter preprečuje različne bolezni, tudi maligne.
Ščiti sklepe
Lubenica vsebuje naravni pigment beta-kriptoksantin, ki lahko zaščiti sklepe pred vnetji. Nekatere raziskave kažejo, da lahko redno uživanje lubenice pomaga preprečiti revmatoidni artritis.
Hrana za dobre bakterije
Lubenica vsebuje vlaknine in polifenole, ki izboljšujejo prebavo in hranijo koristne črevesne bakterije. Poleg izboljšanja prebave podpirajo tudi imunski sistem in proizvodnjo ključnih hranilnih snovi v črevesju. Vendar pa lubenica spada med živila z visoko vsebnostjo FODMAP-ov, kar pomeni, da vsebuje sladkorje, ki so za nekatere ljudi s težavami, kot je sindrom razdražljivega črevesja (IBS), težje prebavljivi. Simptomi lahko vključujejo napihnjenost, zaprtje ali drisko.
Hranilna vrednost semen in užitna lupina
Nedavne študije kažejo, da so semena lubenice izredno hranljiva – bogata z beljakovinami, magnezijem in vitamini skupine B. Tudi lupina lubenice je užitna – v kitajski kuhinji jo pogosto ocvrejo z začimbami in olivnim oljem.
Pomoč ženskam v menopavzi
Uživanje lubenice je še posebej koristno za ženske v menopavzi. Študija, objavljena v Menopause, je pokazala, da so ženske po menopavzi, ki so šest tednov uživale izvleček lubenice, imele nižji krvni tlak in manjšo togost arterij. Poleg tega lubenica: hladi in hidrira telo, izboljšuje razpoloženje, daje energijo,
pomaga pri preprečevanju debelosti, značilne za menopavzo. Vitamin C v lubenici podpira tvorbo kolagena, ki krepi in obnavlja kožo ter pomaga pri celjenju ran. Vitamin A spodbuja obnovo kožnih celic in preprečuje suhost ter luščenje kože. Vitamin B6 pa lahko pomaga pri preprečevanju aken.
Lahko prevelika količina lubenice škodi?
Če lubenico uživamo v zmernih količinah, običajno ne povzroča težav.
Prekomerno uživanje pa lahko zaradi visoke vsebnosti likopena in kalija povzroči: slabost, prebavne motnje, napihnjenost, težave s srcem pri osebah s hiperkalemijo.
Priporočila za diabetike
Lubenica ima visok glikemični indeks (GI 72), vendar nizko glikemično obremenitev (GO 5), zato jo diabetiki lahko uživajo, a v zmernih količinah – ne več kot eno rezino na dan. Priporočljivo je, da lubenice ne uživajo skupaj z drugimi živili z visokim glikemičnim indeksom.
- Preberite si tudi: Najstarejša ženska na svetu je celo življenje uporabljala TO olje in dočakala 122 let