Lauri Boone je med 50 superživil za zdravje, energijo in vitkost uvrstila tudi naš ljubi dobri regrat!

Lauri Boone je med 50 superživil za zdravje, energijo in vitkost uvrstila tudi naš ljubi dobri regrat! (foto: profimedia) profimedia
17. 12. 2016

Da bi morala biti sadje in zelenjava glavni del vsake zdrave prehrane, danes vemo praktično vsi. V našem neprestanem stremenju k superzdravju pa vendarle lahko storimo še korak dlje. Če bi v svojo dieto pričeli vključevati le najboljše, kar nam ima ta prehranska skupina ponuditi, naj bi se po mnenju strokovnjakov prav zares lahko nadejali naravnost čudodelnih dobrobiti.

A kaj je najboljše?

Že starodavne civilizacije so med hranilno najbogatejša živila, ki so jih cenili zaradi njihovih zdravilnih in vitalizirajočih lastnosti, uvrščali kar 50 superživil rastlinskega izvora. V samo elito najboljšega izmed najboljših so se med drugim tako uvrstile acai jagode, mangosteen in granatno jabolko, šele v zadnjem času pa so si mesto med njimi priborili tudi alge wakame, chia semena in yacon.

Še več. V knjigi 'Hranljiva rastlinska super hrana' prehranske strokovnjakinje Lauri Boone so se poleg različnih vrst superjagod, supersadja, superzelenjave, superstročnic, superoreščkov, supersemen, superzačimb in superzelišč znašla tudi superzelenja, ki jih še kako čislamo tudi v naših prostorih. Med slednjimi je poleg klamtskih alg AFA, spiruline, kalčkov brokolija, kodrolistnega ohrovta, špinače in klorele svoje častno mesto našel tudi stari, dobri regrat. Hja, prav ste prebrali: regrat!

Superplevel za zdrava ledvica!

Regrat se je med superzelenje uvrstil po zaslugi vitamina K, ki skrbi za močne kosti in preprečuje zamašitev žil.

»Raziskave so pokazale, da se pri ženskah, ki dnevno zaužijejo vsaj 110 mikrogramov vitamina K (kar pomeni približno 14 gramov regrata ali drugega zelenja), tveganje za zlom kolka zmanjša za 30 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki ga zaužijejo manj. Še več, pri tistih, ki dnevno zaužijejo vsaj eno porcijo zelenja (kar pomeni eno skodelico (55 g) svežega ali pol skodelice (53 g) kuhanega zelenja), je tveganje za zlom kolka manjše za 50 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki uživajo zelenje samo enkrat na teden,« med drugim v prid regratu piše Lauri Boone.

Da je ta zelnata travnica, ki je bojda celo bližnja sorodnica marjetic in sončnic, nadvse hranljiva rastlina, ki je polna antioksidantov in snovi s protivnetnim delovanjem, morda ne ve veliko Slovencev in Slovenk, ki si ga vsako pomlad nadvse rado pripravi v zabeljeni solati. Avtorica knjige pa ve povedati, da so sodobne raziskave njega zdravilne učinke še kako potrdile.

Listi regrata so polni dragocenih vitaminov, mineralov, antioksidantov in fitohranil, še posebno impresivna pa je njega vsebnost kalcija in vitamina K. Zaradi karotenoidov in polifenola, ki delujejo protirakavo in skrbijo za zdravo srce in ožilje, lahko redno uživanje regrata pripomore k optimalnim vrednostim lipidov v krvi, saj znižuje koncentracijo skupnega in LDL holesterola ter zvišuje dobri HDL holesterol. In, če gre soditi po raziskavah, naj bi antioksidanti v regratu varovali jetra pred virusi, kot je hepatitis, in preprečijo poškodbe zaradi paracetamola in jetrnih toksinov.

Še to: sveže regratovo zelenje gre seveda uživati na tradicionalen način kot solato. Lahko pa si privoščite tudi v smutiju ali nežno dušenega kot vsako drugo zelenolistno zelenjavo.

Čudežna moč superhrane

super hranaRegrat, ki ga pri nas tako zelo dobro poznamo, pa je le eden izmed 50 rastlinskih hranil, ki jih danes uvrščamo med superhrano. Med slednjo uvrščamo tisto polnovredno, minimalno procesirano živilo rastlinskega izvora, ki vsebuje zares široko paleto zdravju koristnih snovi, vključno s pomembnimi vitamini in minerali, maščobami s protivnetnim delovanjem, lahko prebavljivimi beljakovinami in vlakninami za zdravo srce in ožilje.

»Od vsem znanih borovnic in ohrovta, pa do bolj eksotičnih jagod acai in mace – vsem superživilom je skupno, da lahko s svjo edinstveno hranilno sestavo blažijo vnetne procese, upočasnijo procese staranja, preprečijo ali pripomorejo k zdravljenju kroničnih bolezni, višajo nivo energije, pomagajo premagovati stres, izboljšajo razpoloženje, podpirajo naravne razstrupljevalne procese v teelsu, ga tako čistijo in še veliko, veliko več,« ni bila na račun superhrane prav nič skromna avtorica knjige Hranljiva rastlinska super hrana.

Naj vas v to, da je superhrana primerna za slehernika in ne zgolj rezervirana za nekakšno elito, prepričamo z naslednjimi pravili uživanja superhrane.

6 osnovnih pravil!

Kar nekaj živil s seznama (v kar ste se lahko prepričali tudi na primeru regrata) nam je prav vsem še kako dosegljivih, s pomočjo enostavnih, a okusnih receptov pa vam bo avtorica znala približatu tudi manj znana živila.

6 osnovnih pravil, s pomočjo katerih boste imela največ koristi od superhrane:

  • 1. Jejte pravo hrano!

... in se izogibajte hrani, ki vam jo ponujajo v pločevinkah in vrečkah, na katerih je natisnjeno neskončno število težko berljivih sestavin. Svoj krožnik raje napolnite s pravo svežo hrano.

  • 2. Jejte več rastlin!

Če boste v svoj jedilnik vključili več rastlinskih živil, vam bo to zelo koristilo. Živila, ki rastejo na drevesu ali iz zemlje – sadje, zelenjava, kalčki, stročnice, oreščki in semena – so osnova vsake zdrave prehrane.

  • 3. Kupujte sezonsko in lokalno!

Najboljša izbira je izbira lokalnih sezonskih živil. Tako boste naredili ne le veliko za svoje zdravje, ampak tudi za zdravje planeta. V svoji bližini poiščite pridelovalca, od katerega boste lahko kupili kar najbolj svežo zelenjavo, ali pa se po nakupih namesto v bližnji market odpravite raje na tržnico.

  • 4. Izbirajte ekološko!

Kupovanje hrane s certifikatom o ekološki pridelavi pomeni zagotovilo, da je hrana, ki jo jeste, zares pridelana brez konvencionalnih pesticidov, gnojil na osnovi sintetičnih setavin in kanalizacijskih odpadkov, ionizirajočega sevalnja ali bioinžiniringa. Ne pozabite, da smo to, kar jemo – zato jejmo več rastlinske hrane in izbirajmo ekološko pridelano (če je to le mogoče).

  • 5. Nadgradite prehrano s superživili.

Popestritev jedilnika s superživili, polnimi hranil, antioksidantov in fitohranil, bo vašo prehrano ponesla na popolnoma drug nivo. Za več branja na to temo (predvsem pa natančen seznam superživil), si ob priliki vzemite v roke knjigo Lauri Boone.

  • 6. Jejte z užitkom!

Nenazadnje, v hrani moramo uživati. Na srečo so polnovredna živila odličnega okusa in ko se začnemo prehranjevati s pravo hrano – na primer s superživili – začnemo po njih hrepeneti sami od sebe. Za resničen užitek preizkusite enega od mnogih receptov brez glutena in živil živalskega izvora, ki jih v knjigi Hranljiva rastlinska super hrana navaja Lauri Boone.

Knjigo so priporočili!

Johny Bowden, nutricionist, doktor psihologije in pisatelj: »Kakšna čudovita knjiga! Čudovito jasne razlage o zdravstvenih koristih 50 superživil, za povrh pa še okusni (in preprosti recepti. Najbolje od vsega je, da lahko opisana živila vključimo v prav vsak tip prehrane.«

Gabrielle Javier-Cerulli, avtorica knjig: »Če ste bili na področju zdrave prehrane vedno izgubljeni, vas bo ta knjiga razsvetlila. S tako okusnimi in preprostimi recepti boste jedli zdravo in polnovredno, kot bi mignili.«

Annie B. Kay, nutricionistka in avtorica: »Čudovita stvaritev, ki kritično osvetli tematiko hranljivosti živil. Ljudje danes se premalo zavedamo pomena uživanja hrane v njeni polnovredni obliki. Lauri Boone pa nas na to opominja s stilom in milino.«