LEGO evforija: kockam, igram in filmom se pridružujejo še nove LEGO knjigice!

LEGO evforija: kockam, igram in filmom se pridružujejo še nove LEGO knjigice! (foto: profimedia) profimedia
23. 3. 2018

Zgodovina priljubljenih LEGO kock se je začela na Danskem leta 1932, posel pa se je v zadnjih nekaj desetletjih dodobra razrasel v praktično vse pore popularne kulture. Danes LEGO tako niso več le pisane kocke, zobniki, figurice in drugi delčki, s katerimi je mogoče sestaviti praktično karkoli si človek zamisli, temveč tudi video igre, filmi in tematski parki.

LEGO evforija pa seveda ni obšla Slovenije. In ker tudi pri nas praktično ni otroka, ki bi ne poznal priljubljenih kock in figuric, gre verjeti, da bo na novo obogatena serija LEGO knjigic Učil International navdušila številne izmed njih.

Preden pa vse tri novosti predstavimo, se pomudimo še malo pri novejši LEGO zgodovini.

V osemdesetih razcvet, na prelomu stoletja zlom!

Zadnja tri desetletja dvajsetega stoletja so LEGO kocke postale ene najbolj priljubljenih otroških igrač na svetu. Potem, ko so leta 1971 pri LEGO na trg poslali zanimive nove kose miniaturnega pohištva in hišice za punčke, leta 1972 pa dodali še ladijsko opremo in ladje, ki so plavale na vodi, se je pričela zlata era LEGO igral.

Tako je bilo vse do leta 1992, ko je dansko podjetje prvič zaznalo upad prodaje, leta 1998 pa zabeležilo še prve rdeče številke v svoji zgodovini. Še istega leta so odpustili 1000 svojih zaposlenih.

V podjetju so staknili glave in na novo spisali svojo strategijo. Osredotočili so se na svoj osnovni produkt: torej kocke, in na trg poslali nadvse priljubljene kocke Duplo, leta 2004 pa tovarno preselili v Mehiko. Priljubljenost kock je ponovno oživela, ko so se po letu 2007 v LEGO pričeli odzivati na prevladujoče trende v popularni kulturi. Prva primerka takšnega odziva sta bili igri na temo Indiana Jones in Star Wars.

Do takrat, ko je leta 2012 svet ugledal prvi animirani LEGO film o osemdesetletni zgodovini priljubljenih kock, se je podjetje že lahko pohvalilo s podvojenimi dobički. In ko so leta 2014 z Warner Bros posneli še slavni The Lego Movie, ki se je takrat lahko pohvalil z rekordno obiskano premiero animiranega filma, je LEGO pravljica doživela svoj ponovni razcvet.

Ponoven premislek o poslanstvu LEGO igrač

Tisto, kar je spremenilo usodo LEGO igral, pa je bil tudi premislek o poslanstvu teh igrač pri vzgoji najmlajših.

V podjetju so se poglobili v psihologijo igranja in odraščanja otrok, da bi naposled ugotovili, kaj se otroci igrajo in zakaj se tako igrajo. Njihova študija je razkrila, da so otroci zadnjih dvajset let hkrati 'žrtve' pretiranega nadzora, pa tudi poudarjeno permisivne vzgoje svojih skrbnikov, zaradi česar naravnost hlastajo po koščku zasebnega prostora, znotraj katerega bodo lahko (fizično povsem varno) izkusili vsaj nekaj elementov razburljivosti, tveganja in nevarnosti.

Nemška in ameriška študija razvoja igre otrok sta še pokazali, da otroci sami razvijejo metode za medsebojno ocenjevanje, ki je pomembno za vzpostavitev hierarhije med njimi, temu primerne pa so zato tudi njihove igre. Tako je nek deček v igri sam s seboj neprestano ocenjeval uspešnost fiktivnih likov svoje namišljene nogometne reprezentance, medtem ko se je skupina dečkov medsebojno potrjevala prek rezultatov skupnega igranja istih video iger. Raziskovalci so na koncu sklenili, da skušajo otroci skozi igro spoznati, kako in zakaj nekdo postane alfa, drugi pa beta.

Tem in številnim drugim spoznanjem raziskovalcev različnih strok so prisluhnili tudi v podjetju LEGO in svoje produkte prilagodile potrebam otroške igre. In te so:

 • otroci si skozi igro zagotovijo prostor svobode, ki je zgolj njihov (tako se vsaj za hip ognejo nadzoru odraslih)
 • razvijajo svoje sposobnosti skozi vztrajnost in osebno vizijo (ter se skozi dosežke pri igri potrjujejo in razvijajo)
 • in se medsebojno družijo.

Njihovi LEGO produkti so zato danes narejeni tako, da zadovoljujejo prav vse naštete potrebe, LEGO ponudba pa še nikoli ni bila bolj bogata.

Po kockah, igrah in filmih tudi Lego knjige!

Z veliko posluha za otroke LEGO zgledu sledijo tudi pri Učilih International.

Tako je njihova serija LEGO knjig, ki so jim priložene male LEGO figurice, prav te dni postala bogatejša še za tri nove edicije, ki bodo navdušile najmlajše! V Felixovi spletni knjigarni smo jih tako našteli že 18, gotovo pa se jim bo v prihodnosti pridružila še kakšna.

lego

1. Lego – Postani policist!

 • Strip, super zgodba, naloge

Dobrodošel na policijski akademiji LEGO® City, kadet! Usposabljal se boš v mestnem središču in gorski divjini. Imaš, kar je potrebno za gorskega policista, ki lovi capine, ali za nočnega policista, s katerim ne gre češenj zobati? To boš ugotovil v tem učbeniku s stripi, zgodbo iz zasede in nalogami za usposabljanje. Sestavi gorskega policista, ki ti bo pokazal vse trike!

2. Lego – CD COMICS - Zunajzemeljska liga!

 • Naloge, zgodba, strip

POZOR! KLIČEMO LIGO PRAVIČNIH! V Arkhamu se je zgodil velik pobeg iz blaznice. Joker prevzame tematski park, Brainiac pa o vsem vse preveč razmišlja! Samo Liga pravičnih lahko obvlada kaos. Superman leti v akcijo, Flash teče na pomoč, Batman izpopolnjuje vozila in Supergirl ima rojstnodnevno zabavo! Vse to v eni čudoviti knjigi, polni stripov in ugank!

3. Lego – NEXO – Digitalni dvoboj!

 • Naloge, strip, pustolovska zgodba

Napočil je čas, da boriš skupaj z vitezi NEXO KNIGHTSTM! Oblikuj oklep in ščit, nato se sooči z Monstroxom v njegovi novi obliki. Ti bo uspelo rešiti Knighton in postati član ekipe? Preberi zgodbe in reši naloge, da ugotoviš ...

5 LEGO zanimivosti

 • 1. Izumitelj LEGO kock, Ole Kirk Christiansen, se je imena domislil tako, da si je izposodil po prvi dve črki iz danskih besed LEG GODT, kar pomeni: 'dobro igraj'.
 • 2. Če bi postavili 340 milijonov minifiguric, ki so jih v LEGO tovarnah naredili lansko leto, eno poleg druge, bi bila njihova vrsta dolga 7.900 kilometrov - torej skoraj toliko, da bi povezala London in Peking.
 • 3. Slavna LEGO kocka je z nami že skoraj 60 let. Kocka, ki so jo izdelali leta 1958, pa bi pri igri povsem ustrezala današnjim kockam.
 • 4. LEGO modeli, s pomočjo katerih izdelujejo kocke, so natančni do 0,002 milimetra. Prav zaradi svoje natančnosti se ponesreči zgolj 18 kock na vsak milijon proizvedenih.
 • 5. LEGO minifiguric bi danes lahko veljale za največjo populacijo na svetu. Različnih likov teh figuric je danes namreč že 4 milijarde.

Priporočamo