Leto 2016 zaenkrat najbolj vroče leto odkar obstajajo meritve!

Leto 2016 zaenkrat najbolj vroče leto odkar obstajajo meritve! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
14. 11. 2016

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je objavila, da bo letošnje leto obveljalo za verjetno najbolj vroče leto doslej!

Povprečna temperatura bo kar za 1,2 stopinje Celzija presegla tisto iz predindustrijske dobe, kar bi pomenilo tudi, da je bilo 16 od 17 najbolj vročih let v tem stoletju.

"Če bo to potrjeno, bo 21. stoletje štelo 16 od 17 ugotovljenih najbolj vročih let od začetka spremljanja teh podatkov konec 19. stoletja," je poudarila WMO. "Vse kaže, da bo leto 2016 najbolj vroče in da bo povprečna temperatura presegla rekord iz leta 2015," je v sporočilu za javnost, objavljenem ob robu podnebne konference v Marakešu, zapisala WMO, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je izpostavila WMO, se je temperatura v začetku letošnjega leta izjemno dvignila zaradi močnega pojava El Nina v obdobju med letoma 2015 in 2016. Sicer pa je organizacija opozorila, da bodo verjetno tudi drugi kazalci podnebnih sprememb letos dosegli rekordne vrednosti.

Vrednosti, kakršnim še nismo bili priča, dosegajo koncentracije glavnih toplogrednih plinov v ozračju. Arktični led je ostal na zelo nizkih ravneh, še posebej v začetku leta in v oktobru, ko je čas ponovnega zamrzovanja. Prav tako je zelo zgodaj prišlo do taljenja ledu na Grenlandiji.

Generalni sekretar WMO Petteri Taalas je ob tem na primer navedel, da je bila temperatura na nekaterih arktičnih območjih Rusije od normalnih višja za šest ali sedem stopinj Celzija. V številnih arktičnih in subarktičnih regijah v Rusiji, Aljaski in na severozahodu Kanade pa je temperatura za tri stopinje Celzija presegle običajno. Doslej so se temperaturni rekordi izražali v decimalkah stopinje.

Temperaturni rekordi so bili preseženi v več krajih po vsem svetu.

V Pretorii so tako zabeležili rekordnih 42,7 stopinje Celzija, v Johannesburgu 38,9 stopinje Celzija. Na Tajskem so temperature dosegle 44,6 stopinje Celzija, v Indiji pa kar 51 stopinj Celzija.

Edino večje celinsko območje, kjer so bile temperature nižje od normalnih, je subtropsko območje Južne Amerike. Gre za sever in osrednji del Argentine, del Paragvaja in Bolivije.

Dvig temperatur oceanov pa je povzročil beljenje koral. V nekaterih delih Velikega koralnega grebena v Avstraliji je poginilo do 50 odstotkov koral.

Končno različico poročila o stanju podnebja v letu 2016 bo v WMO objavila v začetku prihodnjega leta.

Znanstveniki svarijo!

Segrevanje ozračja vpliva na vse življenje na Zemlji!

"Zdaj imamo dokaze, da že dvig za eno stopinjo Celzija prinaša velike vplive," je pred dnevi povedal vodilni avtor študije Brett Scheffers z univerze na Floridi. "To vključuje tako spremembe posameznih genov ter bistvene spremembe v psiholoških in fizičnih lastnostih živalskih vrst, kot je njihova velikost in selitve določenih vrst na popolnoma nova območja," je še povedal.

Te spremembe bodo vplivale tudi na ljudi, saj bodo povzročale izbruhe bolezni, nekonsistentno uspevanje pridelkov in tudi zmanjšanje reprodukcije rib, kar bo ogrozilo varnost hrane, so na podnebni konferenco (COP-22) v Marakešu v Maroku poročali znanstveniki, ki so preučili rezultate različnih študij o 94 ekoloških procesih.

Opozorili so tudi, da bolj kot se bodo ekosistemi spreminjali, manjša bo verjetnost, da nas bodo varovali pred klimatskimi spremembami. Tako na primer gozdovi, ki ne bodo zdravi, ne bodo več sposobni vsrkavati velikih količin ogljika. Prav tako pa čedalje bolj topli oceani ne bodo več omejevali segrevanja ozračja. S tem bodo vse hujši tudi cikloni in poplave, povezani s klimatskimi spremembami.

Bo Donald Trump problem!

Novoizvojeni ameriški predsednik Donald Trump bi za napore znanstvenikov, da zbudijo svet za veliko nevarnost, katere posledice že čutimo, lahko predstavljal veliko oviro. Naj spomnimo, da je Trump med predvolilno kampanjo govoril, da so trditve o globalnem segrevanju ozračja navadna potegavščina, ki da so si jo izmislili Kitajci. Po izvolitvi na torkovih predsedniških volitvah v ZDA pa se o tem vprašanju - pa tudi drugih, kako bo vodil svojo politiko - še ni zares izrekal.

Zato pa je optimističen odhajajoči generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, ki je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP v New Yorku izrazil prepričanje, da novoizvoljeni ameriški predsednik ZDA ne bo odpovedal pariškega podnebnega sporazuma, čeprav je to med predvolilno kampanjo napovedoval.