Lipicanci privabljajo vse več turistov

Lipicanci privabljajo vse več turistov (foto: K.L.) K.L.
Vir: Lea
26. 1. 2017

V rojstnem kraju avtohtone pasme, ponosa podalpske državice, minulo leto zaključujejo s presežkom, tudi splošne rasti turističnega obiska. Z uspehi postavljajo trdne temelje in vnovič napovedujejo druženja, ki bodo bogatila vezi med privrženci konjeništva, gostinstva, hotelirstva in športa na zelenicah.

Čredo več kot 300 belih lipicancev ste lani lahko prvič pozdravili v prelepih zgodovinskih drevoredih in obsežnih zelenih delih prenovljenega lipiškega posestva, katerega začetki segajo kar 436 let v preteklost.

Takrat je habsburški nadvojvoda Karel II. posestvo namreč odkupil od tržaškega škofa in postavil temelje, ki gradijo podobo današnje Kobilarne Lipica: "Pomembno je le, da storimo čisto vse, kar je v naši moči, da ohranimo Lipico in lipicanca za naše otroke in vnuke kot nacionalni ponos Slovenije vsaj še 436 let," je dejal direktor kobilarne, dr. Boštjan

Bizjak. K odličnosti njihovega rezultata pripomorejo intenzivne aktivnosti na področju trženja. Spomnimo se številnih dogodkov, ki so privabili domače in tuje obiskovalce: koncert Perpetuum Jazzila, barvanje lipiških ograj, izbirali so tudi najboljšega lipicanskega žrebička, pripravili dan odprtih vrat in kulinarični vrhunec Pršut in Pršut) in prodaja produktov. V

elika pokrita jahalnica je bogatejša za urejeno ogrevanje in omogoča pester program dodatnih predstav ter zagotavlja tudi dobro počutje obiskovalcev (gala koncerta muzikalov predzadnji dan in praznične predstave na prvi dan novega leta).

Sicer pa tudi ne povsem strastni oboževalci teh čudovitih štirinožcev pridejo na svoj račun – pod eno streho poleg konjeniške združujejo gostinsko, hotelsko in golfsko dejavnost, v želji po doseganju sožitja in dviga kakovosti ter zadovoljnih gostov.

Koledar dogodkov

V kobilarni je že znan natančen razpored prireditev, ki bodo v prvi polovici leta:

  • 8. februar: PREŠERNOV DAN
  • 19. marec: PREMIERNA PREDSTAVA LIPIŠKE ŠOLE KLASIČNEGA JAHANJA
  • 1. maj: PRAZNIČNA PREDSTAVA LIPIŠKE ŠOLE KLASIČNEGA JAHANJA
  • 5.–7. maj: KVALIFIKACIJSKO TEKMOVANJE ZA POKAL ALPE ADRIA
  • 21. maj: DAN LIPICANCA
  • 25.–28. 5. maj: MEDNARODNO TEKMOVANJE ZA SVETOVNI POKAL V DRESURNEM JAHANJU
  • 17. junij: POLETNA MUZEJSKA NOČ

Priporočamo