Ljubezenska zgodba Tita in Jovanke: TA incident (z njegovo maserko) je dvignil veliko prahu

Ljubezenska zgodba Tita in Jovanke: TA incident (z njegovo maserko) je dvignil veliko prahu (foto: Profimedia) Profimedia
5. 11. 2022

Ljubezenska zgodba Jovanke in Tita je še vedno tema, ki buri duhove.

V času, ko je bil Josip Broz Tito predsednik Jugoslavije, se ni smelo pisati oziroma poročati o njegovem ljubezenskem življenju, ki pa je bilo precej živahno, saj je ženske naravnost oboževal. Štirikrat se je poročil, nazadnje z Jovanko, vsi njegovi zakoni pa so na svoj način trpeli - njegova ambicioznost ni bila vedno v skladu z obveznostmi, ki jih prinaša družinsko življenje.

Jovanka je do konca trdila, da je z vsem srcem ljubila Tita

Bila je njegova zadnja žena, poročila sta se leta 1952, ko je ona imela 28, on pa 60 let. Med njima je bilo kar 32 let razlike. Postavna črnolaska mu je v oči padla v Daruvarju, ko je zamenjala Davorjanko Paunović Zdenko na položaju njegove tajnice. Njuno razmerje je iz poslovnega kmalu prešlo v zasebno in se končalo z zakonom.

Njuna ljubezen se je končala z ločenim življenjem, to pa je Jovanko močno prizadelo. Po smrti soproga se je umaknila iz javnosti.

Na začetku je Jovanko motila njuna razlika v letih, Tita pa je skrbelo dejstvo, da ni bila zelo izobražena, a to se je kaj kmalu uredilo. Kmalu po poroki je začela obiskovati ure o protokolarnih srečanjih, podučevali so jo o primernem oblačenju, učila pa se je tudi tujih jezikov. Titov zasebni zdravnik jo je v svoji knjigi o njima opisal kot ambiciozno žensko. Prav tako je zapisal, kaj mu je Tito dejal, ko ga je povprašal o snubitvi Jovanke.

"Moje življenje je bilo težko, polno stresa, osebnih izgub in drugih težav. Čutim, da bi s tabo končno našel mir in srečo," je dejal Jovanki (takrat še) Budisavljević. Do takrat sta bila v zvezi pet let, a je njegova snubitev Jovanko vseeno presenetila.

Smrt Davorjanke ga je prizadela

Pred Jovanko je bila - kot smo že omenili - njegova tajnica Davorjanka Paunović, ki naj bi bila Titova velika ljubezen. Bila je 20 let mlajša od njega, umrla pa je leta 1946 zaradi tuberkuloze. Njena smrt ga je zelo prizadela. Nekateri celo trdijo, da je bila zveza z Davorjanko njegova najbolj strastna zveza, saj je veljal za velikega zapeljivca in osvajalca ženskih src.

A osvojila ga je Jovanka. Po poroki se je odpravila v Rim, kjer se je učila damskega vedenja.

Sčasoma je postala resnična dama, nosila je dizajnerska oblačila, nekatere obleke ji je sešila slavna Žuži Jelinek.

Vsem pa ni bila prav pri srcu - nekateri moževi sodelavci je niso marali, ker je vedno hotela več moči. Prav tako naj bi bila podvržena spletkarjenju, vedela pa je tudi za moževo spogledovanje z drugimi ženskami.

Tito se je rad družil s svetovno znanimi zvezdnicami, ki jih je tudi vabil v svojo rezidenco na Brione. Tako so ga obiskale takratne dive, kot so Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Gina Lollobrigida.

Tito

Incident z maserko je dvignil veliko prahu in vodil do sprememb

Nazadnje sta bila Tito in Jovanka skupaj videna leta 1977. Pred tem se je zgodil neljubi incident z njegovo maserko Darijano Grbić, ki naj bi jo Jovanka fizično napadla, a je med njiju stopil Tito.

Menda naj bi ženi prisolil zaušnico. Od takrat sta začeli Darijana in njena sestra Radojka spremljati Tita na službenih potovanjih, Jovanka pa več ni bila del njegovega spremstva.

Leta 1977 se je Jovanka tudi zadnjič pojavila v javnosti kot predsednikova soproga, potem pa so jo izolirali od njega. Dali so jo v hišni zapor, saj so Titovi sodelavci v njej videli veliko grožnjo. Vseeno je prišla na njegov pogreb leta 1980, dovolilnico pa je za njo izsilila Indira Ghandi. Dejala je, da ne bo prišla na pogreb, če tam ne bo Titove vdove.

Iz doma so jo pregnali, kmalu pa tudi namenoma "pozabili" na njo. V oporo so ji bili nekateri sorodniki in prijateljice. Umrla je leta 2013, v bolnišnico pa je priša v zelo slabem stanju. Imela je sepso, težave s srcem, izgubljala je vid in sluh. Kljub temu je vrsto let zavračala zdravljenje. Pokopali so jo v Hiši cvetja z najvišjimi vojaškimi častmi in v bližini soproga. Kljub vsemu nikoli nista uradno razvezala zakona.

Povzeto po: azra.ba, mondo.rs