Italijanska kuhinja je znana po raznolikosti in edinstvenem kombiniranju osnovnih okusov, ki še tako enostavno jed spremenijo v vrhunsko kulinarično poslastico. Klasičen primer so testenine – enostavna jed iz nekvašenega testa, ki jo obožujejo vsi narodi in vse generacije tega sveta. A čeprav se zdi njihova priprava sila preprosta, doma zagotovo ne bodo imele enakega okusa, kot v italijanskih restavracijah. Zakaj je temu tako, vedo povedati ljubljanski strokovnjaki za pravo italijansko 'pašto'.
Italija ni le modna in turistična, temveč tudi kulinarična destinacija. V njenih okusih in dobrotah z navdušenjem uživajo obiskovalci iz vsega sveta, zato ni čudno, da v bistrojih, gostilnah in restavracijah vedno vlada nepopisna gneča. Vsaka od dvajsetih italijanskih regij ima zanjo značilno kulinariko, ki jo sooblikujejo podnebje, teren in nenazadnje tudi zgodovina. Vendar pa navkljub tolikšni raznolikosti lahko najdemo nekaj skupnih značilnosti italijanske kuhinje. Recimo, testenine.
Po izročilu naj bi recept za prve testenine v Italijo pripeljal srednjeveški popotnik Marco Polo, in sicer iz daljne Kitajske. Ker je priprava sila enostavna in ne zahteva veliko sestavin, so jih Italijani hitro vzeli za svoje in jih skozi stoletja razvili v pravo gurmansko poslastico. Danes je tako tudi v najbolj preprostem domu pripravljanje testenin pravi obed, specialni recept stare mame pa eden ključnih sestavnih delov družinskega premoženja.
Na prave italijanske testenine v Ljubljano
A če mislite, da v Sloveniji ni mogoče uživati v okusu pristnih italijanskih testenin, se močno motite! Ljubitelji prave italijanske 'pašte' v prestolnici najbrž dobro poznajo pasta bar Vito Maccheroni, ki je že nekaj let ena najbolj obiskanih točk ljubljanskega BTC. Najdete jih v ‘food courtu’ znotraj pokrite tržnice, njihova specialiteta pa so imenitne italijanske testenine, ki se brez težav kosajo s tistimi v italijanskih restavracijah in gostilnah.
Ena od skrivnosti popolnega okusa njihovih testenin je zagotovo ta, da testenine pripravljajo sami in so zato sveže, ne sušene, kot jih najdemo v trgovini. Recept seveda ostaja skrbno varovana skrivnost, poudarjajo pa, k vsaki omaki spada točno določen tip testenin: rigatoni so za Normo, fusili za pesto genovese …
Njihova ponudba obsega devet stalnih jedi: povečini gre za najznačilnejše omake iz različnih regij Italije, denimo paradižnikova omaka z rikoto ali z burato in pistacijo, pesto genovese, Norma s pečenimi jajčevci in slano rikoto, Carbonara, Amatriciana, bolonjska omaka, tartufata in omaka z morski sadeži. Glede na sestavine, ki so na voljo v posameznih delih leta, stalni ponudbi dodajajo razne sezonske jedi, slovijo pa tudi po pravem italianskem tiramisuju, ki je kot češnja na vrhu torte po porciji izjemno okusne ‘pašte’.
Po slastnih testeninah odslej diši tudi v središču prestolnice
Pašta bar Vito Maccheroni je v ljubljanskem BTC prisoten tri leta in v tem času se je glas o najboljših italijanskih testeninah v mestu razširil tako rekoč po vseh Sloveniji. Mnogi se tako v nakupovalno središče zapeljejo izključno zaradi porcije prave 'pašte', zato je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo Vito Maccheroni pojavil še kje.
No, ta dan se je končno zgodil! Odslej lahko namreč pašta bar Vito Maccheroni najdete tudi v kompleksu Neu Residences na Kolodvorski ulici v središču Ljubljane. Gre za čudovito restavracijo, ki se Italiji ne poklanja le s tradicionalnimi recepti in pristnimi okusi testenin, temveč tudi s skrbno izbranim interierjem: izbiro barv, vzorcev in slik, medtem ko je v ozadju slišati spevne canzone, ki so popolna spremljava ob krožniku popolne 'pašte'.
Stalni ponudbi testenin in izvrstnega tiramisuja so posebej za centralno lokacijo dodali nekaj "bonbončkov", kot so najbolj priljubljeni italijanski koktejli in ostale alkoholne pijače, ki bi si jih lahko zaželeli ob krožniku dobre 'pašte'.
Novosti, ki navdušujejo
Čeprav okus testenin ostaja enak, pa se pašta bar Vito Maccheroni v središču Ljubljane v marsičem razlikuje od tistega v BTC. Najbolj vas bo zagotovo razveselila novica, da si je tu mogoče privoščiti slastno 'pašto' vse do poznega večera. Vsak dan so namreč odprti do 22. ure, zadnje naročilo pa je mogoče oddati pol ure prej. Če bo obisk ob koncih tedna velik, pa obstaja možnost, da delovni čas še nekoliko podaljšajo.
"Ta lokacija se bo obnašala malo drugače kot naša prva, kjer imamo višek naročil v času kosil, zapiramo pa ob petih. Želimo si, da bi ljudje sem prihajali tudi popoldne in zvečer in nas prepoznali kot eno od točk za sproščeno druženje v centru Ljubljane. Računamo tudi na turiste," pravi lastnik restavracije Anže Učakar.
V čem je skrivnost pravih italijanskih testenin?
Seveda nas je zanimalo, v čem je skrivnost perfekcije testenin v pašta baru Vito Maccheroni, katere okus popelje v živahne italijanske gostilnice in restavracije. Čeprav natančen odgovor ostaja skrbno varovana skrivnost njihovih kuharjev, pa nam je uspelo izvedeti, da so za popolne testenine ključnega pomena 3 stvari: sveže sestavine, pravilna priprava in izbira prave omake za posamezno vrsto testenin.
Zveni zapleteno? Nič hudega, vaja dela mojsta in tudi če vam ne uspe poustvariti pristne italijanske specialitete, obstaja popolna rešitev: pasta bar Vito Maccheroni v BTC-ju ali v kompleksu Neu Residences na Kolodvorski ulici, kjer si lahko privoščite porcijo popolnih italijanskih testenin ob spremljavi njihovega najbolj priljubljenega koktejla!
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču