Ljudje imamo vpliv, da bo odpadkov manj!

Ljudje imamo vpliv, da bo odpadkov manj! (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Jana
14. 7. 2018

6 nasvetov, kako pripraviti piknik ali rojstnodnevno druženje, prijazno do okolja.

Sezona piknikov in rojstnodnevnih druženj na prostem je odprta. Končna slika pa: vsepovsod izdelki za enkratno uporabo, ki so seveda večinoma plastični. Vam je znano? Posegamo po vsem tem, ker je tako lažje – češ, le kdo bo pomival in tovoril kupe krožnikov in kozarcev? Ker smo tako naučeni, navajeni? O tem smo se pogovarjali s Sabino Čarman, lastnico piknik prostora in vrtičkov, ki pomen zmanjševanja odpadkov širi tudi med svoje stranke.

Ko nam ostanejo tri vrečke plastike

V Evropi po navedbah Evropske komisije vsako leto nastane okoli 26 milijonov ton plastičnih odpadkov, manj kot 30 odstotkov pa se jih ponovno uporabi. Letno v oceanih po ocenah konča okoli 500 tisoč ton plastičnega odpada. K temu prispevamo tudi mi, ki za svoja druženja posegamo po plastičnih izdelkih za enkratno uporabo. Tudi Sabina Čarman že nekaj let gleda, kako po vsakem pikniku ostanejo po vsaj tri vreče smeti. »Sprva se mi je zdelo samoumevno, da uporabljamo plastiko. Najbolj preprosto je uporabiti plastične krožnike in jih nato odvreči,« se spominja. »S tem prihranimo čas, denarja ne,« je ugotovila. Sabina vidi težavo tudi v tem, da smeti po pikniku velikokrat niso ločene, kar je toliko slabše za proces recikliranja. Nekatere smeti pa so prepuščene same sebi, saj jih odpihne. »Plastika po dolgem času razpade na ogromno manjših koščkov. Na koncu pa pristanejo ti koščki v morju. Takrat se je ne da več reciklirati. Pojejo jo ribe in druge živali,« razloži.

Korak za korakom

Sabina Čarman si prizadeva za organizacijo piknikov, druženj, zabav tako, da po njih ostane čim manj odpadkov. Ampak na zabavah se radi sprostimo. Zakaj je pomembno, da tudi v primerih, ko odklopimo, misliti na odpadke? »Najprej bi poudarila, da je 'zero waste' proces, kjer se izogibamo proizvajanju odpadkov. Korak za korakom nadomeščamo izdelke za enkratno uporabo s tistimi, ki so trajnostni. Primer je uporaba stekleničke za vodo. Odnašanje smeti je nekaj, kar nam je prišlo v navado. Odnašamo jih do konca ulice, do otoka za ločevanje odpadkov, stran od doma. Česar ne vidimo, ne boli. Na piknikih, festivalih, maratonih in drugih dogodkih nastane ogromno odpadkov. Najhuje je, da uporabimo plastičen kozarec enkrat in ga nato odvržemo. Že res, da se plastika reciklira, če so odpadki seveda prej tudi pravilno ločeni. Vseeno menim, da se da marsikateremu odpadku izogniti. Tako prihranimo sebi pri odnašanju smeti in okolju, kjer ne nastajajo kupi smeti,« meni.

Imamo vpliv, da bo odpadkov manj

Spodbuda

»Pomembna je spodbuda, da je alternativa plastiki zelo dobrodošla,« je prepričana Čarmanova. Iz izkušenj nam pove, da so na piknik prostoru, Piknik pri kozolcu, gostom olajšali prinašanje in odnašanje stvari tako, da so v ponudbo dodali keramične krožnike, steklene kozarce, kovinski pribor in skodelice. »Seveda je treba po uporabi krožnike in drug inventar tudi pomiti, a gostje to pozitivno sprejemajo,« pove. »Nekateri so začeli namesto plastike uporabljati krožnike iz papirja, bambusa in drugih razgradljivih materialov. Ponosno povedo, da so uporabljali naše krožnike namesto plastičnih, ki se upognejo, ko nanje naložimo toplo hrano. Večinoma kupujemo pijačo v plastenkah, pločevinkah in redko opazimo, da lahko pivo kupimo v povratnem sodčku ali steklu. Vodo lahko iz pipe natočimo v vrč in je ne kupujemo. Prihranimo prostor v avtu in denar,« razloži Sabina Čarman.

V praksi

Kako si lahko organiziramo piknik brez odpadkov, ko se denimo s prijatelji, družino odločimo za piknik v naravi? Kako postreči pijačo, prtičke, pribor, zaviti hrano, kupiti plastenke in vse, kar spada zraven?

Sabina Čarman svetuje:

1. Ko gre za krožnike, pribor, kozarce, je najbolje uporabljati izdelke za večkratno uporabo. »Če ni možnosti uporabe keramičnih krožnikov, obstajajo papirnati krožniki, krožniki iz bambusa in drugih razgradljivih materialov. Obstajajo pa tudi plastični krožniki, kozarci in pribor za večkratno uporabo,« našteje.

2. Za zavijanje hrane raje uporabimo posodice s pokrovom, ki so za večkratno uporabo. Lahko pa uporabimo organsko razgradljivo folijo za večkratno uporabo Bee's wrap.

3. Namesto nakupovanja pijače v plastenkah in pločevinkah kupujemo pijačo v steklu, povratnih sodčkih, naredimo limonado v večji posodi ali skuhamo čaj.

4. Prtičke lahko nadomestimo s pralnimi ali uporabimo papirnate in jih pravilno ločujemo z drugimi odpadki.

5. Nakupovanje zelenjave za žar opravimo z vrečkami iz blaga, ki so namenjene nakupovanju sadja in zelenjave.

6. Meso in druge izdelke lahko kupimo tako, da v trgovino prinesemo svojo embalažo, ali pazimo, da kupujemo izdelke s čim manj pakiranja.

»Sliši se, kot da je piknik brez odpadkov možen le z ogromno organizacije, a pomembni so majhni koraki. Čez noč ne bomo dosegli vsega. Pomembno je zavedanje, da imamo vpliv, da bo odpadkov na smetiščih manj,« meni Sabina Čarman.

Imamo vpliv, da bo odpadkov manj

Privarčujmo

Prednosti nakupovanja pijače so, da lahko neodprte sodčke piva vrnemo in nam doma ne ostajajo prevelike količine pijače, omeni Sabina Čarman. »Privarčujemo, če uporabljamo krožnike, pribor in kozarce za večkratno uporabo, saj jih ni treba vedno znova kupovati. Največja cena pa je, da ohranimo okolje bolj čisto. Narava nam daje ogromno in čas je, da ji tudi mi vrnemo. Začnemo lahko z zmanjševanjem odpadkov, ki jih vsak dan proizvajamo,« svetuje.

Besedilo: Ksenija Sedej // Fotografije: Shutterstock, Urška Golob