Ljudje, ki so osamljeni, se decembra počutijo še bolj pozabljene! Ne spreglejte jih!

Ljudje, ki so osamljeni, se decembra počutijo še bolj pozabljene! Ne spreglejte jih! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
31. 12. 2017

V veselem decembru, v mesecu veselja, druženja in obdarovanja, lahko marsikdo občuti duševno stisko. Vzrok za stiske med prazniki je največkrat osamljenost.

Ljudje, ki nimajo nikogar, s komer bi preživeli praznike, se počutijo še bolj osamljene in potrte.

Prav te dni jim je še huje!

V prazničnem času se razlika med nekom, ki ima prijatelje, svojce ali nekoga, ki mu je blizu, in tistim, ki jih nima, postane še bolj očitna. Medtem ko se drugi ob zaključevanju leta in bližajočih se praznikih bolj intenzivno družijo s prijatelji ali svojci, osamljena oseba še bolj občuti, kar ji manjka ter pogreša bližino drugih in še bolj občuti ne-pripadnost kot sicer.

Povedano drugače, osamljen človek se bo v tem času lahko počutil še bolj osamljenega in pozabljenega.

osamljenost

Veliko stisk, ker ni denarja za darila!

Poleg osamljenosti lahko ljudje stisko doživljajo tudi zaradi finančnih razlogov, ko ne zmorejo kupiti darila svojim najdražjim, je še zapisano na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

otrok

Podarimo jim nekaj svojega časa!

Na NIJZ svetujejo, da obiščemo tiste, za katere vemo, da so osamljeni in jim podarimo nekaj našega časa. Pokličimo jih, mogoče povabimo na kakšen dogodek. Zavedajmo se, da je za nekoga lahko največje in najlepše darilo prav naša pozornost oziroma čas, je še zapisano na spletni strani NIJZ.

Če ljudje sami občutijo stisko zaradi osamljenosti, na NIJZ svetujejo, da se o tem s kom pogovorijo. Prvo pomoč pri premagovanju najtežje stiske pa nam lahko nudijo tudi različni telefoni, kjer nam strokovno usposobljena oseba lahko pomaga do čustvene razbremenitve.

Ljudem v stiski sta med drugim na voljo zaupna in brezplačna dežurna telefona Samarijan in Sopotnik, mladostnikom pa TOM telefon, ponoči pa se lahko pomoč poiščejo na telefonu Klic v duševni stiski. Lahko pa se ljudje s stisko odločijo tudi za obisk katere izmed desetih psiholoških svetovalnic v Ljubljani, Kranju, Postojni, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Sevnici, Kopru, Celju in Laškem.

Če pa stiska in osamljenost vztrajata predolgo, je mogoče čas, da razmislimo o strokovni pomoči, so še zapisali na spletni strani NIJZ.