Če obstaja nekaj, glede česar se strinjajo dietetiki in drugi strokovnjaki za zdravje in prehrano, je to, da je ekstra deviško oljčno olje prava prehranska ’bomba’.
V zadnjem času vplivneži in znane osebnosti promovirajo šote oljčnega olja - eno do dve žlici na dan. Trdijo, da lahko poleg dobro znanih kardiovaskularnih in protivnetnih koristi oljčno olje izboljša prebavo in videz kože.
Portal Real Simple je o tem, kaj morate imeti v mislih, če se odločite slediti viralnemu trendu, povprašal zdravnico in dietičarko Lauren Slayton ter Katerino Mountanos, ustanoviteljico podjetja Kosterina, ki je pred kratkim lansiralo šote ekstra deviškega oljčnega olja.
Prednosti ekstra deviškega oljčnega olja
Ima številne zdravstvene koristi. Bogato je z enkrat nenasičenimi maščobami, ki so dobre za srce, pomagajo zniževati holesterol in zmanjšujejo vnetja v krvnih žilah. Prav tako vsebuje veliko polifenolov, rastlinskih antioksidantov, povezanih z zmanjševanjem vnetij in zaščito pred kroničnimi boleznimi.
Ekstra deviško oljčno olje je ključna sestavina sredozemske prehrane, za katero je znanstveno dokazano, da zmanjšuje tveganje za srčne bolezni in kognitivni upad, poudarja dr. Annie Fenn, avtorica kuharske knjige The Brain Health Kitchen. Kljub temu, da so te koristi dokazljive, pa še vedno ni jasno, ali oljčno olje izboljša zdravje kože in prebavo, ko ga uživamo v obliki šotov.
Kako delujejo šoti oljčnega olja?
Ideja je preprosta. Vsak dan popijte enega neposredno, pravi Katerina Mountanos, ustanoviteljica Kosterine, v sodelovanju z dr. Williamom Lijem, avtorjem knjige Eat to Beat Disease.
Cilj je, da se zdravstvene koristi visokokakovostnega oljčnega olja enostavno vključijo v vsakodnevno rutino brez spreminjanja prehrane ali kuharskih navad.
Prednosti in slabosti šotov
Dietetčarka Lauren Slayton meni, da oblika šota olajša vsakodnevno uporabo olja in oblikovanje navade. Večina ljudi ve, da je oljčno olje zdravo, vendar ga ne uporablja vsak dan, še posebej, če ne kuhajo. "Šot spodbuja vsakodnevno uporabo," pojasnjuje Slayton.
Kako izbrati pravo olje?
Za neposredno uživanje poiščite olje z visokim deležem polifenolov, saj ti prinašajo protivnetne koristi. Idealno je izbrati znamko, pri kateri redno testirajo vsebnost polifenolov.
"Dve žlici olja, bogatega s polifenoli, sta kot liter običajnega oljčnega olja, poleg tega pa je zaradi grenkobe lažje piti v obliki šota kot na solati," pravi Slayton.
Preberite si tudi: Vrhunski poznavalci razkrivajo: To je najboljše olivno olje