Gre za lubenico, s katero se lahko zgodi nekaj nenavadnega v teh okoliščinah ...
Ko pritisne poletna vročina, se marsikdo rad osveži s hladno lubenico. A treba je vedeti, da lahko lubenice - če za to obstajajo določeni pogoji - dobesedno eksplodirajo in tako povzročijo veliko škodo. Ja, eksplodirajo, na kar resnično ne bi pomislili.
Preberite še: Živilo, ki so ga v preteklih dneh kupili mnogi, je zdaj doživelo odpoklic
Keith Schneider, profesor na Fakulteti za prehranske znanosti in človeško prehrano v ameriški zvezni državi Florida, je pojasnil, zakaj lahko lubenice eksplodirajo. Pravi, da se to verjetno zgodi zaradi vročine. Če je sadež rahlo poškodovan, lahko začne fermentirati.
Ko oziroma če pride do zadostne fermentacije, ko se proizvaja plin, lahko nastane dovolj notranjega pritiska. To pa povzroči, da lubenica poči ali celo eksplodira! Dodal je še, da podoben proces fermentacije poteka pri izdelavi vina ali piva.
In kako boste vedeli, da je lubenica, ki jo imate v hladilniku, potencialno pred eksplozijo? Če na njej opazite belo peno, jo je treba takoj odstraniti iz bivalnega prostora in jo shraniti nekam na varno. Lahko namreč eksplodira in povzroči precejšnjo škodo v domu. Pena ponavadi izteka iz spodnjega dela lubenice. V nekaterih primerih se lahko lubenica tudi razpoči - z močnim pokom - ko jo začnete rezati.
Tudi ta primer jasno kaže na dejstvo, da je treba biti pri nabavljanju hrane in njeni pripravi previden - čeprav bi morda pomislili, da to za sadje ne velja, a primer lubenice je dovolj zgovoren.
Vir: mondo.rs