Lucija Potočnik: “Štajerke smo posebne”

21. 7. 2016
Deli
Lucija Potočnik: “Štajerke  smo posebne” (foto: Natalija Jelušič Babič)
Natalija Jelušič Babič

Pred časom je v Hotelu Habakuk potekal izbor Miss Universe Slovenije, na katerem so okronali že 15. miss zaporedoma. Organizatorji so imeli kar težko nalogo, da so v cvetu slovenskih lepotic izbrali najlepšo in lenta je odšla v roke Štajerki Luciji Potočnik, ki prihaja iz Mislinje.

Lepotica ima za seboj kar nekaj izkušenj in bo zagotovo z veliko pozitivne energije zastopala barve Slovenije na svetovnem izboru.

Story: Lucija, čestitke za osvojen naziv. Krona je znova šla na Štajersko. Zaupajte mi, zakaj ste se prijavili na Miss Universe?

Odločila sem se, da se prijavim, potrudim in nekaj storim za srečo, saj brez nič pač ni nič. Menim, da je izziv življenja premagati meje znotraj sebe in jih odriniti tja, kamor morda še v sanjah ne bi pomislili, da je mogoče. In na koncu ugotovimo, da je postavljanje izzivov v vsakem primeru vredno.

Story: Kakšna izkušnja je bila to za vas? Kako ste se ujeli z dekleti? Ste spletle kakšna prijateljstva? Je bilo v zaodrju čutiti kaj napetosti, nevoščljivosti?

Zame je bila to nepozabna izkušnja, ki mi je prinesla tudi nova poznanstva in prijateljstva. Ves čas tekmovanja smo si tekmovalke stale ob strani, sodelovale in bila povezane, kar je zagotovo redkost na lepotnih tekmovanjih. Nisem čutila nevoščljivosti, saj bi prav tako tudi jaz vsaki sotekmovalki privoščila naziv. Vse so bile lepe tako po zunanjosti kot tudi notranjosti. Napetost se je v zaodrju čutila tik pred nastopom, a se razlog za to ni skrival v tekmovalnosti, temveč le v tremi pred odhodom na oder.

Story: Ni skrivnost, da večina okronanih slovenskih lepotic prihaja prav s tega konca. Kaj menite, so Štajerke res najlepše Slovenke?

Lepota je subjektivna stvar in prav tako menim, da se v vsaki Slovenki skriva nekaj posebnega in lepega. Vsaka bi morala najti tisto, kar jo dejansko naredi lepo, in verjeti, da se v njej skriva nekaj več. Menim, da smo Štajerke posebne ravno zaradi svoje preprostosti in tega, da znamo vrniti prijazen nasmeh.

Story: Se veselite svetovnega izbora?

Na področju manekenstva sem si nabrala že kar nekaj izkušenj. Spoznala sem, da biti miss ne pomeni biti le lep in nasmejan. Za tem se skriva veliko več. Velja, da je miss tista, ki spodbuja tudi dobrodelnost in širi svojo pozitivnost med ljudmi. Svetovni izbor, kot tudi priprave nanj že z veseljem pričakujem. Za zdaj še ni znan točen datum, niti kraj, kamor bom odpotovala za tri tedne. A priprave na svetovni izbor že potekajo.

Story: Na svetovnem izboru bodo resnično najlepša dekleta z vsega sveta. Kako boste predstavljali Slovenijo in s kakšnimi atributi boste poskušali opozoriti nase?

O lepoti deklet in prestižu na svetovnem izboru sploh ne dvomim. Slovenijo bom zastopala z velikim ponosom, saj se zavedam pomembnosti izjemnih kulturnih korenin našega naroda in prednosti pri naši raznovrstnosti na majhnem področju. Maksimalno bom poskrbela za promocijo naše države. V veliko pomoč pa mi bo tudi moralna podpora celotne Slovenije. Zavedati se je treba, da nas bo boljša medsebojna povezanost zagotovo vodila do večjih uspehov tudi po svetu. Menim, da je moja velika prednost, da sem oseba, ki zna v stvari, ki jih rada počne, vložiti ves svoj trud, in se jim maksimalno posvetiti. Znam presenetiti tudi s svojo iznajdljivostjo.

Story: Današnji lepotni ideali so žal takšni, da se mnogo lepotic odloča za lepotne posege. Kaj menite o tem?

Pomembno je, da je vsak človek srečen v svoji koži, in menim, da še vedno obstaja precej predsodkov glede tega, ali naj skrivamo, da smo kaj popravili, ali pa da se enostavno moramo sprejeti takšne, kakršne smo, da se izognemo stigmatiziranju drugih. Sama sem popolnoma za, vendar le, če si nekdo popravi neko malenkost, ki ga moti, in s tem pridobi samozavest in osebno zadovoljstvo. Nikakor pa nisem za, ko gre za pretiravanja. Ljudem, ki se za lepotne operacije odločijo, svetujem, da pri tovrstnih posegih preverijo reference strokovnjaka, pri katerem želijo to opraviti.

Story: Bi se sami kdaj odločili za kakšno lepotno operacijo?

Za lepotno operacijo bi se zagotovo odločila v skrajnem primeru. Od lepotnih popravkov pa me najbolj odvrača to, da je pri večini lepotnih operacij njihov učinek le začasen in se nato zahtevajo ponovitve.

Story: Kako sami skrbite za dobro počutje in lepši videz?

Zlagala bi se, če bi rekla, da za svoje zdravje in videz ne naredim nič. Moj največji trik je preprost, in sicer da dan začnem z enim kozarcem vode in nato čez dan popijem okoli 2-3 litre vode. Trikrat tedensko se ukvarjam s športno aktivnostjo, predvsem plavanjem, tekom. Kožo poleti negujem z oljem, ki ga naredim kar doma, prav tako uporabljam druge domače pripravke. Za več nasvetov sem vedno na voljo in me lahko kontaktirate prek Facebooka. V prihodnje bom organizirala tudi delavnice zdravega načina življenja, kjer bom tako z organizacijo vadb in nasveti pomagala ljudem, ki si želijo spremembe v življenju.

Story: Za seboj imate že precej modnih izkušenj. Kaj bi lahko izpostavili, kaj vas pri vsem tem delu veseli?

Ko sem v svetu mode, na ostalih družbenih udejstvovanjih in potovanjih, enostavno uživam v vsakem trenutku. Ključno je, da se ne ukvarjamo z odzivi okolice in drugimi ljudmi ter raje uživamo in delamo tisto, kar želimo. Ob prejemu naziva pa me najbolj osrečuje in veseli, da bom zdaj imela še več priložnosti z dejanji stati ob strani ljudem, ki potrebujejo pomoč. Vizualna lepota ni večna, a za vedno mi bodo ostali znanje, izkušnje in kontakti ljudi.

Story: In kakšna je Lucija zasebno? Kaj jo veseli, kaj ima rada, kaj jo razjezi?

Svoje tedne preživljam v Mariboru, med vikendom pa se odpravim domov, kjer poprimem tudi za kakšno podeželsko opravilo, saj živim na kmetiji. Srečo znam najti že v preprostih stvareh, kot sta sonce in narava. Zasebno torej nisem čisto nič drugačna, kot sem v javnosti. Ljudje, ki se pretvarjajo, da so nekaj, kar v resnici niso, ne morejo biti niti tisto, kar bi lahko bili. Sem oseba, ki jo je težko razjeziti in redkokdaj vzkipi. Najbolj pa me razjezijo neiskreni ljudje.

Story: Ko sva se pred kratkim pogovarjali, ste bili še samski. Kako pa je danes z ljubeznijo? Kaj vam pomeni dober partnerski odnos in kaj pričakujete od partnerja?

Dober partnerski odnos zahteva trud in delo. Partnerja morata biti zrela in pripravljena na odkrito in spoštljivo komunikacijo, na dajanje in tudi sprejemanje ljubezni. Ni potrebno veliko. Prijetno vzdušje in dober odnos znajo pričarati že čisto majhne pozornosti in presenečenja.

Story: Glede na to, da so pred vrati dopusti, kaj vas še čaka v teh dneh in kam se odpravljate na zaslužene počitnice?

Letos se bom prepustila spontanosti. Nekaj časa a bom zagotovo uživala tudi na slovenski obali. V prihodnosti si želim oditi v eksotične, vroče kraje, kjer so neskončne peščene plaže, čisto morje in romantično vzdušje. Obiskati si želim predvsem otok Bora Bora ter Kanarske otoke.

SREČA JE V PREPROSTIH STVAREH

"Srečo znam najti že v preprostih stvareh, kot sta sonce in narava. Zasebno torej nisem čisto nič drugačna, kot sem v javnosti. Ljudje, ki se pretvarjajo, da so nekaj, kar v resnici niso, ne morejo biti niti tisto, kar bi lahko bili."

Napisala: Mihaela M. Kocbek
Fotografije: Natalija Jelušič Babič
MUA: Mateja Naberšnik
Oblačila: GGW by Gordana Grandošek Whiddon