Lučke iz zmrznjenega sadja La popsi: Izdelane z ljubeznijo!

2. 8. 2018 | Vir: Jana
Deli
Lučke iz zmrznjenega sadja La popsi: Izdelane z ljubeznijo! (foto: Helena Krmelj)
Helena Krmelj

Karmen in Neža sta skupaj odraščali, v isti ulici, dve hiši narazen. V srednji šoli sta se sicer malce razšli, triletna razlika v letih je prišla bolj do izraza. Znova sta se povezali, ko se je Neža preselila v ZDA in sta skoraj hkrati postali mamici.

Kot vse mame tudi Karmen in Neža želita za svoje otroke le najboljše. Med njunimi pogovori je Neža večkrat omenjala lučke iz zamrznjenega sadja, ki so zelo priljubljene v ZDA. Take, da jih z veseljem ponudiš otroku namesto sadja, saj ne vsebujejo ne dodanega sladkorja, ne barvil, ne umetnih arom. Sladoled, ki vsebuje le sadje.

Karmen je v tem času ravno obiskovala šestmesečni tečaj slaščičarstva. Ideja o lučkah iz sadja jo je prevzela in začela je eksperimentirati. Miksala je sadje, ga zamrzovala, preizkušala različne kombinacije ... Z Nežo sta, vsaka na svoji strani oceana, preizkušali enake recepte, jih dopolnjevali, razvijali ... Takrat (leta 2016) sta sicer že imeli željo, da bi šli skupaj v posel, razmišljali sta o skupni slaščičarni. Medtem pa so domače lučke nenavadno hitro izginjale iz zamrzovalnika.

Saj ne bo šlo ...

Začeli sta raziskovati trg, potrebno opremo, zahteve proizvodnje, dovoljenja ... Idejo oz. poslovni načrt sta predstavili in naleteli na za Slovence tako značilno skepso. Ljudje so ju poskušali prepričati, da to pri nas ne bo šlo, če bi šlo, bi to zagotovo že kdo počel ... So ju pa podprli starši in partnerja. Kletne prostore Karmenine družinske hiše sta preuredili v manjšo delavnico, nakupili potrebno opremo in začeli izdelovati lučke. Aprila 2017 sta imeli vse urejeno. Neža se je vrnila iz ZDA in posel je stekel.

Koliko denarja morate imeti, da vas nemške banke štejejo za bogate?

No, skoraj stekel. Prilagoditi sta namreč morali svojo prodajno strategijo. Po vzoru drugih mest sta si zamislili, da bi z električnim hladilnim triciklom prodajali sladoled na javnih površinah, v središču mest, na plaži ... A take prodaje naša zakonodaja žal ne predvideva oz. dovoljuje. Tako sta se znašli v rahli zagati, a sta se hitro znašli. Začeli sta se udeleževati različnih dogodkov, korporativnih piknikov, porok ... in posel je počasi stekel.

Pozitiven odziv

Odziv je izredno pozitiven. Še posebno hvaležni so jima starši otrok s prehranskimi posebnostmi, ki lahko svojim otrokom končno ponudijo sladoled. Popsike, njune sadne lučke, so narejene izključno iz svežega sadja. Ne dodajata sladkorja (nekatere so slajene z medom), lučke so brez laktoze in glutena ... Tudi zamrznjenega sadja ali sadnih pirejev ne uporabljata.

Tak sladoled pa lahko narediš samo iz sadja vrhunske kakovosti. Zato kupujeta samo sezonsko zrelo sadje slovenskih pridelovalcev, tropsko sadje pa samo tisto, ki do nas pripotuje z letalom. Ker je njegova pot krajša, traja le dan ali dva, to sadje dozori na lokaciji, vsebuje več sladkorja in več arome kot sadje, ki k nam potuje več tednov z ladjo. Samo iz takega sadja lahko narediš dober sladoled, ki ne potrebuje dodatnih arom in sladkorja. Trenutno izdelujeta šest standardnih okusov, ki se jima pridružijo še sezonski. Če nekega sadja ni na trgu oz. še ni zrelo, potem tudi sladoleda iz njega (še) ne bo.

Hitro zamrzovanje (lučke so zamrznjene v 20 minutah) omogoča, da se ohrani večina vitaminov in mineralov iz sadja. Njune lučke pomaranča-limona, ananas-kivi in mango vsebujejo kar 50 odstotkov priporočenega dnevnega odmerka vitamina C. Ker vsebujejo samo sadje (ne dodajajta niti vode), so tudi nasitne in enakovredne svežemu sadju.

Načrti

Trenutno lahko popsike kupite v 18 lokalih po Sloveniji. Karmen in Nežo pa srečate tudi na različnih dogodkih. Seveda si želita, da bi bile njune popsike dosegljive večjemu številu ljudi, a v večjih trgovskih verigah jih boste zaman iskali še nekaj časa. Mogoče v kakšnih manjših, ekoloških oz. z zdravo prehrano. Ne želita si, da bi njune popsike postale samo eden izmed množice sladoledov v trgovinski skrinji. Želita, da kupec ve, kaj dobi z njunim sladoledom, da pozna njegovo ozadje in zgodbo. Razmišljata, da bi se nekoč širili franšizno. Mislili sta, da bo prostor v garaži, kjer lahko izdelata 320 lučk na dan, zadostoval za približno pet let. Pa je že postal premajhen, zato selita proizvodnjo v Šenčur, kjer jih bosta lahko naredili približno trikrat toliko.

Spremljajte njuno spletno stran: lapopsi.com, kjer boste izvedeli, kje se trenutno popsike prodajajo in kateri okusi so na voljo. Lahko pa jih dobite tudi na njunem naslovu.

Besedilo: Vera Simončič // Fotografije: osebni arhiv, Helena Krmelj

Novo na Metroplay: ""Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del