Jasmina Avbar za družbo brez odpadkov: Iz buče lahko izdelamo naravno in biorazgradljivo gobico!

Jasmina Avbar za družbo brez odpadkov: Iz buče lahko izdelamo naravno in biorazgradljivo gobico! (foto: Foto: Oa) Foto: Oa
Vir: Story
20. 12. 2020

Jasmina Avbar se zavzema za družbo brez odpadkov in ponuja veliko koristnih pripomočkov, s katerimi zmanjšamo kupe smeti. Ene od njih so tudi buče lufa, iz katerih izdelujejo super gobice, ki se po uporabi povsem razgradijo in ne onesnažujejo okolja.

Že leta 2011 ste odprli svoje podjetje Herbas, vodite naravno in ekološko trgovino v Novem mestu in prek spleta. Kako se je rodila ideja o prvi slovenski liniji izdelkov za dom brez odpadkov Dantesmile?

V bistvu se je ideja o zmanjševanju odpadkov rodila skupaj s sinom Dantejem. Ob njegovem rojstvu sem bila namreč priča ogromno odpadkom, od plenic pa do vlažnih robčkov. Sicer sem imela biorazgradljive, vendar se mi je kljub temu zdelo, da gre dnevno v koš za smeti res ogromno odpadka.

Seveda sem potem začela razmišljati še širše, na druga področja, kjer bi lahko zmanjšala odpadke v domu. Izkazalo se je, da osebna nega in kuhinja zahtevata največje pozornosti. Zato sem se odločila, da pomagam ustvariti manj odpadkov tudi drugim, predvsem z nasveti ter s svojo linijo izdelkov za manj odpadkov Dantesmile. Ker gre za prihodnost mojega sina in vseh naših hčera in sinov tega planeta, sem sestavila ime iz imena sina in nasmeha (za prihodnost). Dante je tudi strastni podpornik vsega, kar počnem oz. počneva. Pomaga v nasadu luf, pri pobiranju in čiščenju. Res je sonce v mojem življenju. Vreden je vsake neprespane noči in žuljev! (smeh)

Ravno zdaj poteka vaša akcija prek ADRIfunda, pri katerem uporabnike pozivate, da sodelujejo pri nakupu rastlinjaka za vzgojo buč lufa, iz katerih izdelujete eko gobice za pomivanje. Prosim, opišite projekt.

To je kampanja množičnega financiranja, s katero zbiramo sredstva za nakup rastlinjaka za naše lufe. Te zahtevajo veliko sončnih dni, torej toploto, zato smo po dveh nasadih na prostem ugotovili, da za več pridelka in za boljšo kakovost lufic potrebujemo rastlinjak.

Tukaj pa nam na pomoč priskočite vi! Vsak podpornik si lahko izbere različne 'zerowaste' pakete, ki smo jih pripravili, ter nas z nakupom tako podpre. Najlepše pa je, da boste z izdelki Dantesmile tokrat lahko obdarili svoje prijatelje s trajnostnimi darili in tako naredili še nekaj dobrega za prihodnost naših otrok! Pridružite se nam in nas podprite pri zbiranju sredstev za izboljšanje pridelave naših, slovenskih buč, iz katerih izdelujemo gobice za pomivanje posode in prhanje. Gre za projekt, ki je sofinanciran tudi s sredstvi EU iz programa Urban Innovative Actions v okviru projekta Urbana zemljina za hrano. Več informacij na www.brezplastike.si

Kaj je lufa? Jo lahko tudi uživamo kot hrano?

Ja, seveda, lufa je zanimiva tudi v kulinariki, vendar le, ko je še zelo mlada. Pozneje začne v njej nastajati prepleten sistem vlaken, ki jo naredi neužitno. Ta vlakna so zares fantastična pogruntavščina narave - iz take buče lahko namreč zdaj izdelamo naravno in biorazgradljivo gobico!

lufa

Zakaj je lufa tako zanimiva rastlina za pridelovanje?

Nasploh je zanimiva že zaradi trajnosti. Uporabna je torej na več področjih: v kulinariki, kozmetiki (njen prah), v kopalnici (kot gobica za prhanje) in kuhinji (kot gobica za pomivanje posode). Sploh ni zahtevna za pridelavo, potrebuje le veliko sonca. Lufe so enostaven obnovljiv vir in imajo velik potencial v predelovalni industriji.

Ali jo lahko gojimo doma?

Lufo sicer lahko pridelamo tudi doma, vendar je precej občutljiva pri presajanju. Zahteva pa tudi veliko sončnih dni. Če imate doma rastlinjak, njena pridelava ne bi smela biti problematična.

Pravite, da iz lufe izdelujete naravne gobice za pomivanje in prhanje, da se plastičnih ne da reciklirati?

Žal se plastičnih gobic za pomivanje posode ne reciklira in jih tako zavržemo med mešane odpadke, kar pomeni, da pristanejo na smetišču ali pa gredo v sežig. Naše gobice pa enostavno zavržete na kompost ali med biološke odpadke (rjava posoda).

bučka

Kako izbirate izdelke, ki jih prodajate? Kako laiki vemo, da je neki izdelek zares biološki, ekološki?

Že od samega začetka smo v podjetju imeli visoke standarde. Zahtevali smo le certificirane izdelke, in to s strogimi certifikati. Bio in eko v kozmetiki ne pomeni isto kot pri hrani, zato je pomembno, da poznamo dobre certifikate (Soil Association, ECO-CERT, Vegan, Leapping Bunny itn.).

V podjetju smo pred tremi leti šli še dlje in ustvarili prvo slovensko linijo za dom brez odpadkov Dantesmile. Zato zdaj tudi od partnerjev zahtevamo, da zmanjšajo svojo plastično embalažo, kolikor je le mogoče. Veliko nam jih je prisluhnilo, saj se tudi sami zavedajo problematike plastične embalaže in odpadkov. Izdelki Dantesmile so izdelki za večkratno uporabo.

Naredili smo splet­no raziskavo in ugotovili, kateri plastični odpadki najbolj onesnažujejo naše oceane in obale. Zato smo plastične zobne ščetke nadomestili z bambusovimi, za ekstra lahke plastične vrečke za sadje in zelenjavo smo ponudili ekološko in trajnostno alternativo mrežastih vrečk iz bio bombaža. Plastično in alu folijo za enkratno uporabo smo nadomestili s čebeljimi folijami iz bio bombaža in slovenskega ekološkega čebeljega voska lokalnega čebelarja. In seveda naše biorazgradljive lufe so postale naravne zvezde tako v kuhinji kot tudi v kopalnici.

vrt

Katere izdelke bi izpostavili kot nujne za uporabo v vsakem gospodinjstvu in zakaj?

Zelo hitro in enostavno ter z malo začetnega vložka lahko doma začnemo uporabljati namesto izdelkov oz. pripomočkov za enkratno uporabo naslednje:

V kopalnici: gobico iz lufe za nego telesa, alkoholni kis za čiščenje, trdo milo za roke in za telo, bambusovo zobno ščetko ...

V kuhinji: razgradljivo gobico iz lufe ali alternativo gobici (krtačko iz sisala, kafetkarco iz rabljenih jutinih vreč), namesto tekočega detergenta za pomivanje posode priporočam uporabo naravnega marsejskega mila itn.

Za v službo ali pa naj postane kar stalna oprema v torbici ali avtu: mrežaste vrečke iz bio bombaža za nakupovanje sadja in zelenjave (operemo in uporabimo ponovno), bombažna vrečka za nakupovanje, kakšen pribor (lahko kovinski ali iz bambusa, ker je zelo lahek), kakšna bombažna vrečka za nakup kruha, če uporabljate slamico, imate na izbiro trajnostne alternative: steklene, bambusove, jeklene itn. Svojo malico in prigrizke nosite s seboj v svoji posodici ali jih zavijte v čebeljo folijo. Prinesite s seboj svojo stekleničko za vodo ali domač sok. Za čaj uporabite pralno filter vrečko iz bio bombaža (navad­ne filter vrečke namreč vsebujejo približno 30 odstotkov plastike). Pri dojenčkih toplo priporočam pralne plenice iz bio bombaža ter namesto vlažnih robčkov bombažne krpice. Tudi ritke bodo zelo hvaležne!

Pri nas ženskah pa namesto vložkov za enkratno uporabo priporočam takšne za večkratno iz bio bombaža ali pa menstrualno skodelico. Uporabite pralni bombažni robček svojega dedka ali babice namesto celuloznega za enkratno uporabo. Nos in narava vam bosta hvaležna. Seveda bi lahko še naštevala. Predvsem pa nakupujte lokalno. S kmetom se boste namreč po vsej verjetnosti lahko dogovorili, da vam izdelkov ne zavije v plastiko ali pa vam organizira vračljivo (pralno) embalažo. S tem boste naredili dobro zase, za lokalno skupnost in za okolje!

Koliko bi ljudje vsak dan pripomogli k ohranjanju narave, če bi uporabljali izdelke za ponovno uporabo?

Ogromno! Že samo z eno zamenjavo zgoraj naštetih predmetov oz. izdelkov bo vsak naredil res veliko! Zavedati se moramo, da so koraki za planet majhni, a so ključnega pomena za nas in za prihodnost otrok. Narava od nas zahteva preračunljivost - pozitivno preračunljivost. Ne razmišljajte, koliko boste prihranili ta trenutek, ampak koliko boste s tem onesnažili prihodnost tvojih zanamcev. Verjemite mi, ko se enkrat takšno razmišljanje rodi v nas, bo samo še raslo in raslo. Niti zavedali se ne boste, da kar naenkrat spreminjate ogromno navad (razvad) v svojem domu. Vsak dan bo manj smeti vi pa vse bolj srečni.

glavniki

Kaj je po vašem mnenju potrebno, da bomo ljudje masovno začeli živeti brez odpadkov?

O tem se že velikokrat razmišljala. Težko je, ko ti trgovina ponuja vse. Ljudje smo pač tako naravnani, gremo po liniji najmanjšega odpora. Spremeniti se mora način razmišljanja, da nam stvari ne kupijo sreče oz. sta sreča in tolažba le trenutni. Stvari so minljive. Sreča pa se prenaša iz roda v rod. Kako naj bodo naši otroci srečni v takih časih, ko pa kmalu ne bodo imeli pitne vode, zdrave domače hrane in čistega zraka? Smo del potrošniške družbe. Potrošništvo je način življenja. To bi se moralo spremeniti in svet bi bil rešen. “Manj je več!”

Napisala: Lidija Petek Malus // Fotografije: Osebni Arhiv

Nova Story že v prodaji

Story