Luka Jezeršek opravil izziv - pripravil catering brez ostankov

Luka Jezeršek opravil izziv - pripravil catering brez ostankov (foto: Mediaspeed) Mediaspeed
Vir: Lady
10. 6. 2017

Tako v restavracijah kot v domačih kuhinjah skorajda ni živila, ki ga z nekaj organizacije pri pripravi in s kančkom domišljije ne bi bilo mogoče uporabiti. In tega se zaveda tudi kuharski mojster Luka Jezeršek, ki si je pri nedavnem cateringu zadal prav poseben izziv. Pripraviti pogostitev brez ostankov.

V družini Jezeršek se z gostinstvom ukvarjajo že več kot 36 let. V tem času so bili priča dramatičnim spremembam in nepotrebni količini hrane, ki se zavrže. Tako so se odločili za korenito spremembo in razvili strategijo za zmanjševanje zavržene hrane. S pomočjo skrbno razdelanega sistema naročanja, shranjevanja in označevanja živil naročajo zgolj živila, ki jih zares potrebujejo. Ostanke pa uporabijo bodisi za pripravo lastnih polizdelkov in malic za zaposlene bodisi za pripravo fondov.

Luka Jezeršek

Pridružil se je kuharski revoluciji

Luka Jezeršek je skupaj s svojo ekipo razvil prvi trajnostni catering, ki si prizadeva zmanjšati količino zavržene hrane tudi na dogodkih in javnih prireditvah. Tako na dogodkih pripravljajo zgolj toliko hrane, kolikor prejmejo potrditev, ostanke donirajo lokalnim organizacijam, gostom pa odslej ponujajo tudi brezplačno embalažo za shranjevanje – nezavrečko. Nezavrečka bo na voljo tudi gostom restavracij Blejski grad in Dvor Jezeršek.

Z njimi želijo ljudi opogumiti, da hrano odnesejo s seboj ter v njej uživajo tudi pozneje. Nova vizija in usmeritev je Luko Jezerška gnala, da je šel še korak dlje in združil prizadevanja podobno mislečih chefov, ki delijo enako skrb za trajnostno pripravo jedi, okolje in družbo, v skupno zgodbo. Nastala je pobuda Teden nezavržene hrane, s katero želijo pokazati, da lahko že v enem tednu občutno zmanjšamo količino zavržene hrane ter z novimi navadami zmanjšamo številke tudi na dolgi rok.

hrana

Plemenita pobuda za manj zavržene hrane je prišla tudi do slovitega chefa Massima Botture, enega najbolj prepoznavnih kuharskih mojstrov v Evropi, ki je s svojo neprofitno organizacijo Food for Soul začel pravo revolucijo na področju zmanjševanja zavržene hrane. Bottura je pobudo podprl in se Luki in sodelujočim chefom pred dnevi pridružil na otvoritvenem dogodku na Pogačarjevem trgu.

A. K.