Maček Larry v kabinetu britanskega premierja sprejel že tretjega šefa

Maček Larry v kabinetu britanskega premierja sprejel že tretjega šefa (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
29. 7. 2019

Maček Larry, ki je kot prvi dobil uradni naziv glavnega lovilca miši v kabinetu britanskega premierja, je prejšnji teden med svoje štiri stene na Downing Street 10 sprejel že tretjega šefa, ko je položaj na čelu vlade zasedel Boris Johnson. Prve uradne pisne omembe lovilcev miši so stare 90 let, a naj bi bila tradicija stara več stoletij.

Medtem ko so se za črnimi vrati na Downing Street 10 menjajo šefi vlade, ostaja Larry lovilec miši že vse od 15. februarja 2011. Po Davidu Cameronu in Theresi May bo zdaj Larry opravljal svoje dolžnosti pod vodstvom Johnsona, ki ga bo obdržal pod svojo streho. Novi premier je sicer že namignil, da bi se lahko Larryju pridružil še en štirinožni prijatelj, in sicer pes, poročajo britanski mediji.

V premierjevo rezidenco so Larryja pred osmimi leti prinesli iz zavetišča Battersea Dogs and Cats Home, da bi se boril proti podganam, ki so začele strašiti po hodnikih. Domnevno so tigrastega mačka izbrali, ker je že v zavetišču kazal dober lovski nagon, a je prvo miš ujel šele po dveh mesecih v novem domu. Na veliki petek so ga prvič videli, kako je v gobčku nosil miš, ki naj bi jo domnevno kot trofejo odložil kar pred tajnice v kabinetu.

Bolj kot po svojih trofejah je 12-letni Larry znan po lenobi in tem, da preverja ustreznost starinskega pohištva za dremanje. Tudi Theresa May je v intervjuju pred leti dejala, da so v rezidenci prostori, kjer je glavni šef Larry in da obstajajo določeni sedeži, kjer maček pričakuje, da bo lahko počival.

Glavnega iztrebljevalca pa bolj kot miši zanima vojna za ozemlje s kolegom iz zunanjega ministrstva Palmerstonom. Med njima so v preteklih letih večkrat izbruhnili krvavi spopadi. Med drugim so morali konec leta 2016 posredovati tudi varnostniki, v enem od prepirov pa je Larry Palmerstonu poškodoval uhelj.

Larry pa se je prebil tudi v popularno kulturo, saj med drugim obstaja knjiga Larry Diaries, v kateri domnevno poroča o svojih prvih stotih dnevih v rezidenci. Leta 2012 pa se je Larry prikradel na Google Street View, ko so ga posneli med počitkom pred vrati rezidence. Britanska vlada je mačku posvetila tudi predstavitveno spletno stran, obstaja pa več profilov na družbenih omrežjih, ki so jih ustvarili njegovi oboževalci.

Medtem ko je Larry ob vsaki selitvi na številki deset pristal na nogah, njegovi predhodniki niso vsi preživeli predaje oblasti. Tako je bilo z legendarnim mačkom Humphreyjem, pritepencem, ki se je naselil v času premierke Margaret Thatcher in tam ostal tudi v času Johna Majorja. Leta 1997 pa ga je "upokojil" premier Tony Blair med ugibanji, da je bila njegova soproga Cherie tista, ki se ga je hotela znebiti.

Larry

Po Humphreyju je minilo deset let, da so v hišo leta 2007 sprejeli novo mačko Sybil takratnega finančnega ministra Alstairja Darlinga. Ta je namreč bival na številki deset, medtem ko je tedanji premier Gordon Brown živel v večji rezidenci na številki 11. Ker se Sybil ni dobro privadila na londonsko življenje, se je po dveh letih vrnila na Škotsko.

Maček z najdaljšim znanim stažem je Wilberforce, ki je prebival za črnimi vrati vse od leta 1973 do 1986. V trinajstih letih je zamenjal štiri premierje od Edwarda Heatha do Margaret Thatcher.

Glede na podatke na spletni enciklopediji Wikipedia se je v zadnjih sto letih na Downing Street 10 zamenjalo 13 lovilcev miši, trem med njimi je bilo ime Peter. V tem obdobju je v rezidenci prebivalo 18 predsednikov vlad.

Prve uradne omembe o lovilcu miši na Downing Street 10 so iz leta 1929, ko so za oskrbo mačka Petra zaprosili za peni na dan, poroča britanski BBC. Od takrat so mačji iztrebljevalci redno plačani iz davkoplačevalskega denarja, kar dandanes pomeni okoli 100 funtov letno.

Bivanje mačka v rezidenci angleške vlade je v resnici stoletja stara tradicija in naj bi segala vse v čase kralja Henrika VIII., ko je imel kardinal Thomas Wolsey ob sebi svojega mačka.

Sara Erjavec Tekavec