Magdalena (svetovalka za Lady) o biološki uri!

Vir: Lady
14. 9. 2016

Bralka Bojana nam je poslala naslednje pismo: "Že v mladih letih sem bila ena izmed tistih, ki ni veliko govorila o otrocih. Zdaj sem stara 35 let, že deset let sem v paartnerstvu s čudovitim moškim, ki ima morje pozitivnih lastnosti. V preteklih letih sva oba gradila študij, kariero, stanovanje in podobne zadeve. Zdaj, ko je vse to urejeno, je spregovoril o želji po naraščaju. Čeprav ne pritiska preveč name, me je zgrabila panika. Ne vem, kaj je narobe, ampak začutila sem odpor pred dojenčki, strah me je nosečnosti, strah me je odgovornosti, občutek imam, da se bo najino življenje z otrokom porušilo, saj tudi veliko potujeva, drugače pa sva cele dneve zaposlena. Ker sem tip deloholika, se bojim tudi, da potem ne bi zadostila svojim kriterijem. Kaj naj storim, saj vem, da sem krivična do partnerja?"

 

Magdalena, svetovalka za revijo Lady, pa ji odgovarja tole:

  • Draga bralka, ljudje smo si različni. Pred nekaj desetletji bi vas ob vašem pisanju marsikdo ozmerjal, kako lahko tako razmišljate, danes pa je to nekaj povsem normalnega, saj se veliko žensk samostojno odloči, da ne bodo imele otrok, s čimer ni popolnoma nič narobe. Vaš strah je treba razčleniti in resnično pretehtati vsa dejstva. Je pa res, da vaš partner pričakuje vsaj enega otroka, kot vam je tudi povedal, tako da je skoraj nemogoče, da bi se nemudoma strinjal z vašo odločitvijo, da ne bosta imela otrok. Veliko je mamic, ki so pred nosečnostjo razmišljale podobno kot vi, ko pa so zanosile in rodile, se je njihovo razmišljanje popolnoma preobrazilo v pozitivno smer. Res je, da ste vi sami gospodar svojega telesa, zato ni smiselno, da bi se odločali za nosečnost samo zato, da ustrežete svojemu partnerju, saj lahko taka nosečnost prinese s sabo velike psihične težave. Morda bi bilo prav, da se odpravite na pogovor h kakšnemu svetovalcu, s katerim boste lahko razjasnili svoje dvome in se potem lažje odločili. Časa imate še nekaj let, zato se nikar ne silite, saj ste napisali, da je na ginekološkem področju z vami vse v najlepšem redu. Nikar ne nasedajte na govorice, da bi morali zanositi čim prej, saj vas to le še dodatno obremenjuje in straši. Pomembno je, da ste srečni in zadovoljni s svojim življenjem, zato ne vrzite prehitro puške v koruzo, da vam kasneje ne bo žal.

Magdaleni lahko pišete tudi na naslov AM Ljubljana, d. o. o. (za revijo Lady), Bleiweisova ulica 30, 1000 Ljubljana ali po elektronski pošti na info@revijalady.si, kamor pošljite svoje vprašanje.
Naj bo izčrpno in ne skoparite s podrobnostmi. Gospa Magdalena vam bo odgovorila v eni izmed prihodnjih številk revije Lady.