Kaj storiti z razvajenim bratom? Magdalena (svetovalka za Lady) svetuje!

Vir: Lady
26. 11. 2016

"Sem 47-letni oče dveh otrok, ločen in v hiši bivamo skupaj s starši in bratom, ki je mlajši od mene, vendar že vsa leta zelo problematičen in neodgovoren. Nikjer ni zaposlen, nima denarja, utaplja se v alkoholu in je zelo slab zgled tudi za moja otroka. Tudi starši so nad njim že popolnoma obupali, vendar mu še vedno dajejo podporo in denar, kar smatram, da ni dobro, saj se na takšen način ne bo nikoli pobral in se postavil na lastne noge. Vse skupaj sem želel pred kratkim izpostaviti, vendar sem naletel na pripombe mame, da se ji brat smili in da si bo, če bomo preveč pritiskali nanj, kaj naredil. Moja otroka se z njim več ne želita pogovarjati, vendar glede na dejstvo, da živimo v skupni hiši, popolno izogibanje ni mogoče. Kako naj rešim zadevo?" - Marko

Magdalena svetuje:

  • Spoštovani Marko. Pohvalno je, da ste se že lotili problema in ga izpostavili v domačem okolju ter da o vsem tem veliko razmišljate. Reakcijo ste po vsej verjetnosti že predvidevali, saj to stanje opazujete že dlje časa, poleg tega se nič ni spremenilo. Naslednji korak je, da starše soočite z dejstvom, da mu s svojim početjem delajo samo škodo ter da vse skupaj vpliva tudi na vzgojo in počutje vaših otrok, ki ne razumeta, zakaj je njun stric takšen. Morda bo v celotno situacijo treba tudi vključiti službo, ki je pristojna za takšne zadeve in se bo z njim lažje soočila ter ga postavila pred določena dejstva. Glede na to, da vaš brat ni več rosno mlad, si bo težko z levo roko našel primerno službo. Smotrno bi ga bilo usmeriti vsaj v kakšna občasna dela, saj cele dneve samo razmišlja o alkoholu in povzroča težave. Otrokoma poskusite razložiti, kakšno je bratovo stanje ter da je to primer, kaj se lahko zgodi s človekom, če ne hodi v življenju po pravi začrtani poti. Stopite s starši skupaj in bratu razložite, da tako enostavno ne bo več šlo naprej, saj s svojim početjem ogroža tudi vaša življenja. Če bo brat začutil, da ste se vsi v družini združili, bo imel veliko manjšo moč in pogovori bodo vsekakor uspešnejši, saj je že od nekdaj nagnjen k temu, da zna samo z mamo zelo dobro manipulirati. Verjemite, da je vaša vzgoja odlična in da brat s svojim obnašanjem in početjem dolgoročno ne bo vplival na vaša otroka, saj jima boste znali celotno situacijo predstaviti na pravi, ustrezen način in našli zanju ugodne rešitve, da se mu čim bolj izogneta.

Magdaleni lahko pišete tudi na naslov AM Ljubljana, d. o. o. (za revijo Lady), Bleiweisova ulica 30, 1000 Ljubljana ali po elektronski pošti na info@revijalady.si, kamor pošljite svoje vprašanje. Naj bo izčrpno in ne skoparite s podrobnostmi. Gospa Magdalena vam bo odgovorila v eni izmed prihodnjih številk revije Lady.