Magdalena (svetovalka za Lady) svetuje bralki, katere sin je zaradi revščine zasmehovan

Magdalena (svetovalka za Lady) svetuje bralki, katere sin je zaradi revščine zasmehovan (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
21. 1. 2017

Sem mama trinajstletnemu sinu, pri katerem so se začele v zadnjem času pojavljati številne težave. Sem samohranilka in s sinom morava biti zelo skromna. Žal imava bolj malo denarja, zato lahko sinu zagotovim le najnujnejše. Začel se je zapirati vase, čudno obnašati in končno mi je zaupal cel prestrašen, da ga je sram, ker imajo vsi sošolci boljša oblačila in telefone ter druge pripomočke, ter da ga na določen način izločajo in da nima v razredu nobenih prijateljev, s katerimi bi se lahko družil. Izgubljena sem, saj se mi sin smili, vendar nimam denarja, da bi mu ustregla. Njegov oče sicer ima denar, vendar ne sodeluje pri sinovi vzgoji. Kaj mi svetujete?

Anja

Svetovalka je bralki odgovorila takole:

  • Draga Tatjana, že nekaj časa v naši državi opažamo veliko razliko med premožnimi in tistimi, ki se komaj prebijejo čez mesec. Otroci so tukaj še bolj na udaru, saj se medsebojno primerjajo in med sabo tekmujejo. Vedeti morate, da je notranje bogastvo močnejše kot finančno bogastvo. To mora razumeti tudi vaš sin, zato mu to večkrat razložite. Njegov trud v šoli bo še večji, če se bo zavedal, da si mora sam ustvariti uspešno pot v življenju in se za dobre dosežke tudi potruditi ter boriti po svojih najboljših močeh. Poskusite o problemu spregovoriti tudi z njegovo učiteljico in ji jasno predstaviti problem, saj je ona tista, ki otroke v šoli spremlja in opazuje njihove odzive ter reakcije. Sinu dopovejte, da žal nimate denarja, da bi kupovali igrače in artikle, ki jih imajo drugi otroci, razložite mu tudi, da ne bo s temi artikli čisto nič boljši. Predlagajte mu, da se poskusi ponovno zbližati s tistimi sošolci, s katerimi se je družil prej, saj je zanj v šoli zelo neugodno, da je za vse sam. Pišete, da se oče otroka kljub temu, da ima denar, izmika stikom in plačilom. Morda imate sedaj najboljšo priložnost, da se obrnete nanj ter mu razložite, da je sin zaradi slabega finančnega stanja v šoli celo nekoliko ogrožen, kar bi ga znalo premakniti, da vam na tem področju pomaga. Vaša vzgoja je pravilna, s tem se ne obremenjujte, sami pa veste, da če bi imeli več denarja, bi svojemu sinu z veseljem ustregli v njegovih željah, ki sploh niso velike, vendar trenutno za vas žal neizvedljive.

Magdaleni lahko pišete tudi na naslov AM Ljubljana, d. o. o. (za revijo Lady), Bleiweisova ulica 30, 1000 Ljubljana ali po elektronski pošti na info@revijalady.si, kamor pošljite svoje vprašanje. Naj bo izčrpno in ne skoparite s podrobnostmi. Gospa Magdalena vam bo odgovorila v eni izmed prihodnjih številk revije Lady.