Magdalena (svetovalka za Lady) svetuje bralki, ki se počuti nemočno

Magdalena (svetovalka za Lady) svetuje bralki, ki se počuti nemočno (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
7. 2. 2017

V zadnjem obdobju so se nam v krogu družine nakopičile težave, ki jih nisem več sposobna nadzirati. Oče, ki je starejši, je pred nekaj meseci padel in žal obležal na postelji. V dom nikakor ne želi, jaz, brat in sestra pa se ne moremo dogovoriti, kdo bi skrbel zanj. Za zdaj je pri meni, vendar sem tudi sama bolna in nimam dovolj moči, da bi skrbela zanj, saj so potrebne tudi težje fizične aktivnosti. Brat in sestra se zagovarjata in se na vsak način izmikata odgovornosti. Resnično ne vem, kaj naj storim, saj sem popolnoma nemočna. Lastnega življenja sploh nimam več, saj se vse dneve posvečam le očetu.

Natalija

Naša svetovalka je bralki namenila naslednje besede:

Spoštovana Natalija, visoke starosti si sicer vsi želimo, vendar nihče od nas ne želi biti nemočen in odvisen od drugih, verjetno niti vaš oče. Tudi sam je nemočen in predvidevam, da si takšne starosti zagotovo ni želel. Razumljivo je, da ne morete skrbeti zanj, če ste tudi sami zdravstveno ogroženi, zato imate vso pravico, da to izpostavite bratu, sestri in seveda tudi očetu, ki mu sicer vaša oskrba zelo ustreza in je z njo zadovoljen, saj mu posvečate veliko dragocenega časa. Pri sestri in bratu se pojavlja velik strah, saj imata občutek, da bosta morala, če bi prevzela skrb za očeta, temu prilagoditi tudi svoje življenjske razmere in načrte. Če nista pripravljena prevzeti skrbi, imate na voljo še dve možnosti. Prva in najlažja je, da se pozanimate pri ustanovah, ki so za to zadevo kompetentne, ter si zagotovite dodatno, sicer plačljivo pomoč pri težjih opravilih, povezanih z očetom. Vsekakor se poskusite dogovoriti z bratom in sestro, da si stroške razdelite, kar je zanju še vedno lažje kot pa prevzeti celotno skrb za očeta. Zadnja, najbolj neljuba možnost pa je dom starejših občanov, s čimer pravite, da se vaš oče nikakor ne strinja. Kljub vsemu mu bo treba to pojasniti ter poudariti tudi svojo nemoč. Veliko lažje vam bo, če se boste o vseh teh zadevah dogovarjali z bratom, sestro ali obema, saj tako ne bo celotna skrb na vaših bremenih. Prav tako poudarite, da sami enostavno ne morete več skrbeti za vse, saj ste s tem ogroženi tudi sami, ter da je skrb za očeta breme vseh vključenih.

Magdaleni lahko pišete tudi na naslov AM Ljubljana, d. o. o. (za revijo Lady), Bleiweisova ulica 30, 1000 Ljubljana ali po elektronski pošti na info@revijalady.si, kamor pošljite svoje vprašanje. Naj bo izčrpno in ne skoparite s podrobnostmi. Gospa Magdalena vam bo odgovorila v eni izmed prihodnjih številk revije Lady.