Magdalenin nasvet: Postavite meje

Magdalenin nasvet: Postavite meje (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
11. 3. 2017

V resnem razmerju s 16 let starejšim partnerjem sem že več kot šest let. Je urejen, delaven, skrben, po mojem mnenju celo preveč pedanten in zahteven. Hiša, v kateri bivava, je njegova in od mene pričakuje, da bo ves čas vse pospravljeno, očiščeno. Zato imava včasih spore, ker je meni čistoča sicer pomembna, vendar pa me spravlja s svojo pikolovsko natančnostjo ob živce. S prstom mi kaže pikice, ki so ostale na tuš kabini, ali pa vzame sesalnik in me očitajoče gleda, ker je bilo na tleh par drobtinic. Najin največji problem je njegova hčerka, sicer že odrasla in čisto nasprotje njega. Čistoča ji je nepomembna in vsakič, ko pride na obisk s svojima otrokoma, je hiša razmetana, umazana, skratka kaos. Do nje je skrajno vljuden, ne upa si ji prav ničesar povedati. Potem vsa njegova prikrita jeza po teh obiskih pade name. Govori mi, da je pač nesposobna, nekritična in hitro vzkipljiva in da se boji, da jo bo izgubil, če bi ji kar koli rekel. Moram še povedati, da mene tako rekoč že od vsega začetka dobesedno ignorira, zato se, ko pride, umaknem, in če se le da, izogibam njeni prisotnosti, ker mi je bilo zaradi nje v začetku hudo, sedaj pa čutim do nje samo še odpor. Od partnerja sem po zadnjem močnem prepiru zahtevala, da se odloči in ji vendarle postavi meje ... Kaj menite?

Irena

Spoštovana Irena, to, kar doživljate, ni enostavno, saj ste v svojem življenju ves čas pod nekakšnim pritiskom, ne morete zaživeti sproščeno in tako, kot si vi želite. Glede čistoče in njenega dojemanja smo si ljudje zelo različni. Nekateri uživajo v svojem neredu, kar ne pomeni, da so zato slabši, drugi pa se ves čas trudijo, da je vse na svojem mestu, kamor spada tudi vaš partner. Vendar je lahko takšna oseba zelo obremenilna, kar opažate tudi sami, saj zanj nikoli ni dovolj dobro počiščeno, torej tudi če se vi zelo trudite, da bi mu v pospravljanju in čiščenju ustregli, bo skoraj vedno našel še nekaj, kar ni tako, kot si je on zamislil.

Vaš partner ima dvojna merila, hčeri dovoljuje vse in ga njena površnost ne mori, saj se boji, da v nasprotnem primeru ne bi več prihajala. Pri vas pa tega spoštovanja očitno ni prisotnega, saj se trudite, dajete ljubezen in se skušate prilagajati, vendar z njegove strani vse ostaja enako. Zato se strinjam z vami, da je potrebno v tem razmerju postaviti določene pogoje oziroma izpostaviti določena dejstva, ki vplivajo na energijo med vama.

Če se bo resnično držal vajinega dogovora in hčerki postavil meje, pri vas pa jih nekoliko spustil, boste tudi vi lahko sproščeno funkcionirali z njim, saj ga drugače ljubite in ste se pripravljeni tudi malce poglobiti. Če pa se ne bo želel prilagoditi, vam svetujem, da razmislite tudi o drugi poti, saj je takšno življenje pod stalnimi pritiski zelo obremenjujoče.

Magdaleni lahko pišete tudi na naslov AM Ljubljana, d. o. o. (za revijo Lady), Bleiweisova ulica 30, 1000 Ljubljana ali po elektronski pošti na info@revijalady.si, Kamor pošljite svoje vprašanje. Naj bo izčrpno in ne skoparite s podrobnostmi. Gospa Magdalena vam bo odgovorila v eni izmed prihodnjih številk revije Lady.