Maja Pavlin o sindromu neodraslih fantičev

Vir: Jana
5. 9. 2017

Ko sem se zadnjič s prijateljico končno dobila na prevečkrat odloženi kavici, mi je potarnala o svojem mlajšem bratcu. V tednu dni, ko so se njuni starši odpravili na dopust in skrb za hišo in hišne ljubljenčke prepustili njima, je morala namreč igrati vlogo tako služkinje kot bratove mame. »Presnet neodgovoren in nehigieničen triletnik,« je tarnala

Da ne bo pomote, fant je krepko starejši kot le tri leta. Vendar pa se je, kot kaže, vedel kot navaden razvajen mulček, ki mu je treba streči od spredaj in od zadaj. Prijateljica mi je z zategnjenim glasom pripovedovala, kako se je vsak dan vrnila iz službe in v stanovanju naletela na kopico njegovih prijateljev, stolpe nepomite posode in nasmetena tla (ker je, kot kaže, pot do smetnjaka veliko predolga, da bi jo fant lahko prehodil).

Na koncu, ko mu je očitala njegovo neurejenost, pa je naletela na protinapad, naj neha ukazovati in se obnašati, kot da je njegova mama. Hitro sem se lahko postavila v njeno kožo, saj imam tudi sama mlajšega brata in tudi pri njem veliko prepogosto opažam sindrom neodraslih fantičev, ki je očitno zajel trenutno generacijo mladih moških.

Sprašujem se, ali sem morda odpotovala v preteklost, ko so morale ženske poskrbeti, da so bili njihovi moški siti, čisti in da jim je bilo udobno? Kot kaže, smo si ženske priborile samostojnost le za lepo videti, doma pa še vedno igramo enake vloge kot v preteklosti.

Dokler ne bomo zaropotale v hiši in prisilile svoje moške, da tudi oni opravijo kakšno gospodinjsko opravilo, se ne bo nič spremenilo. Hčere in sinovi pa bodo vzgojeni v duhu preteklosti, ki bi moral biti že davno pozabljen.

Besedilo: Maja Pavlin

Priporočamo