"Mama je ’ponorela.’ Kaj naj naredim?" Magdalena odgovarja!

"Mama je ’ponorela.’ Kaj naj naredim?" Magdalena odgovarja! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
3. 2. 2018

Magdalena, navadno se na vas obračajo starši, moj primer pa je drugačen. Sem 28-letna punca, lepega videza, izobražena in predvsem kulturno vzgojena. Največja težava je moja mami, ki se je po ločitvi od očeta pred nekaj leti iz uglajene gospe dobesedno prelevila v 'najstnico'. Cele dneve hodi s prijateljico po manikirah, frizerjih, trgovinah z oblačili, fitnesih in podobno. Njen profil na Facebooku krasijo napol oblečene izzivalne fotografije. V lokalu, kamor že leta zahajam s prijatelji, so me celo vprašali, kaj se dogaja z mojo mami, ali se morda nastavlja. Nerodno mi je, ne vem, kaj naj storim, saj jo vidim, da se izgublja ter da išče nenehne potrditve, s katerimi se pomika še bližje k svojemu uničenju. Seveda me nadere in mi reče, da sem ljubosumna, ko ji poskušam vse skupaj razložiti. Kaj naj storim, saj sem obupana, najin odnos pa je na nitki.

Melisa

Draga Melisa, popolnoma razumem, da ste jezni in da svoje mame pravzaprav sploh ne razumete. Najprej se nehajte kriviti in biti odgovorni za to, kako se vede vaša mama, saj je odrasla. Ona je tista, ki bo morala spregledati, da ji tovrstno početje ne prinaša nobene sreče, le sramoto in dolgoročno zlomljeno osebnost. Svetujem vam, da ne spreminjate mame, sprejmite jo, kot je, in ne dovolite si, da njeno počutje vpliva na vaše življenje. Kritike bodo vedno prisotne, takšne in drugačne, zato se nanje navadite.

Če bi se vaša mama po ločitvi popolnoma zaprla vase, bi jo okolica verjetno prav tako obsojala. Poglejte na zadevo z druge plati. Vaša mama se je odločila, da po ločitvi uvede veliko spremembo v svoje življenje, res je, da sprejema nekoliko nenavadne odločitve, a če jo to osrečuje, zakaj pa ne. Če še vedno čakate in upate, da se bo mama spremenila, vas moram razočarati, žal se po vsej verjetnosti ne bo.

Tudi če se po kakšnem čudežu bo, na to ne morete čakati, saj s tem zapravljate dragoceno energijo. Vzemite svoje občutke resno. Če ste jezni na mamo, ji to tudi pokažite, če imate glede njenega početja svoje mnenje, ji ga povejte, vendar ne pričakujte, da bo vse skupaj sprejela kot dobronameren nasvet, verjetno se bo ob vaših besedah počutila, da jo obtožujete in napadate, zato je za vas najboljša rešitev, da se sprijaznite z dejstvom, da se vaša mama po svoje prebija skozi življenje.

Magdaleni lahko pišete tudi na naslov AM Ljubljana, d.o.o. (za revijo Lady), Bleiweisova ulica 30, 1000 Ljubljana ali po elektronski pošti na lady@adriamedia.si, kamor pošljete svoje vprašanje. Naj bo izčrpno in ne skoparite s podrobnostmi. Gospa Magdalena vam bo odgovorila v eni izmed prihodnjih številk Lady.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri