Mamljivi recepti iz superhrane za super smutije!

Mamljivi recepti iz superhrane za super smutije! (foto: profimedia) profimedia
14. 12. 2016

Julie Morris je strokovnjakinja za naravno prehrano. In da bi izbrano sadje, zelenjavo in semena – ultimativno superhrano, ki je nabita z vitamini, minerali, antioksidanti in fitohranili – naredila še bolj mamljivo in okusno, zamešala v kar 100 raznolikih smuti receptov.

Ne le, da bodo vaše brbončice skakale iz veselja, ampak boste z njenimi napitki dobili toliko energije, da boste skakali skupaj z njimi, med drugim obljublja strokovnjakinja.

Med njenimi recepti boste našli smuti recept z jagodo in kamilico, pomarančo in goji, kumaro in meto, zelenim čajem in hruško, čokolado in ohrovtom, karamelo in banano, kakavom in kavo, vanilijo in mandljem, granatnim jabolkom in čečnjo ter še in še slastnih kombinacij.

Naj vas v to, da Julie Morris s svojimi super smutiji, ne meša kar tako povprek raznorazne zdrave sestavine, ampak v resnici ve, kaj dela, z naslednjo zgodbo ...

Na nek tipičen julij, ko je v Los Angelesu še posebno vroče in soparno, je bila 14-letna Julia le ena mnogih, ki je pozdravila pojav nove verige smuti barov. Enega takšnih so odprli tudi v njeni ulici. In ponudba je bila vznemirljivo bogata, njen vokabular pa takrat še ni poznal besedico 'zdravo'. S tistimi penastimi, kremastimi in čarobnimi mešanicami so tako kot Julie tisto poletje postali zasvojeni prav vsi.

Veliko kasneje, ko se je kot kuliarična mojstrica usmerila v superhrano, pa je ugotovila, da lahko iz taistih sanjskih smutijev iz svoje mladosti zgolj izloči manj zdrave sestavine in jih nadomesti z bolj zdravimi, ne da bi zamenjava kakorkoli vplivala na okus. In ko je svoje s superhrano izboljšane smutije predstavila prijateljem, družini in strankam, je vedno naletela na isti odziv: »Tole bi lahko pil vsak dan

Takrat ji je postalo jasno, da so superhrana in smutiji, ko jih vešče združimo v isto zgodbo, kaj lahko odlična bližnjica do popolnega zdravja.

Popolna hrana!

»Recept za dober smuti je, seveda – tako kot vsak recept -, prefinjen rezultat dobro uravnotežene umetnosti, a najboljši smutiji so ustvarjeni z divjim navdušenjem, pristno energijo in intuicijo, ki ti na uho šepeta, kaj vreči v mešalnik,« navdušeno piše v svoji knjigi Superhrana za super smutije Julie Morris.

Čeprav lahko v smutije načeloma zares vržete karkoli zares hočete, pa so Julietini smutiji ustvarjeni prav z namenom, da so okusni in poživljajoči hkrati.

»V receptih, ki vključujejo superhrano, je iskanje ravnotežja med okusom in zdravstvenim učinkovanjem zelo pomembno, pri smutijih pa ga je na srečo zelo lahko najti,« še pravi Julie Morris.

Vse, kar morate upoštevati, je nekaj zlatih pravil, pa boste tudi sami lahko mešali najbolj slastne in zdrave smutije, kar jih je. V svoje supersmutije mešajte le najboljša polnovredna živila, ki so zrasla na drevesu ali pokukala iz zemlje, a s količinami popitih smutijev nikar ne pretiravajte. Že slišali, da se vam po štirih kozarcih čudovitega in tako zdravega korenčkovega soka lahko čez čas oranžno obarvajo dlani in stopala? Hja, manj je prav zares lahko več. In morda vam ni potrebno poudarjati, da sladkor nikakor ne sodi v zdrave smutije? Prav nobene potrebe ni po vključevanju sladkorja v že tako okusne, sveže in zdrave mešanice. Sladkor sodi zgolj v sladice, v smutije pa ga nikar ne vključujte.

Osnove supersmutijev!

Zavedajte se, da smuti ni nikoli enak smutiju. Sestavine, ki sestavljajo vsakega izmed elementov, odločajo o tem, ali bo naša mešanica velik hit ali pa polomija.

Julia bodočim ljubiteljem smutijev polaga na srce, da bi moral biti vsak smuti sestavljen iz petih elementov:

  • osnove (to je sestavina, ki poskrbi za gostoto),
  • ledu,
  • tekočenine,
  • sladila
  • in arome (to je sestavina, ki mešanici posodi okus).

Le supersmutiji pa poleg peterice teh elementov vsebujejo tudi superhrano.

Se že sprašujete, za kakšno čudo gre? Med obilico superživil, ki jih je narava polna, Julia Morris prisega na 15 najboljših, ki so postali tudi osnova za njene supersmutije. Nekatre od njih gotovo že poznate, našlo pa se jih bo tudi nekaj, za katere boste morda slišali prvič. V najboljšo petnajsterico so se tako uspeli uvrstiti: jagode acai, alge, kakav, camu camu, chia semena, zelena superživila, laneno seme, goji jagode, konopljina semena, maca, maqui, murve, jagodičevje, granatno jabolko in rakitovec. Avtorica supersmutijev je v knjigi vsakemu od svojih superživil namenila po eno kratko mini poglavje, nato pa bralce s podukom o zdravstvenih koristih smutijev še iniciirala v svet čudodelnih smuti receptov.

Takole pravi: »Vsakodnevno uživanje smutija je kot nekakšno okusno zagotovilo, da bo vsaj en borok na dan prekipeval od hranil. Veliko ljudi poroča, da se po pitju jutranjega supersmutija počutijo lahkotnejše, krepkejše, bolj zbrane in seveda bolj energične – to pa pozitivno vpliva na celoten preostanek dneva. To je glavni razlog, da se ljudje sploh srečajo s smutiji, pa tudi, da se k njim spet in spet vračajo. Ko boste izkusili neverjetno energijo, s katero nas napolnijo, boste razumeli!«

In ker po avtoričinih navedbah smutiji poleg naštetega obetajo, da bomo zaradi njih tudi lepši in vitkejši, imeli močnejše kosti, se razstrupili, pomagali k zdravju svojemu srcu in imunskemu sistemu, je najbolje, da vam enega od 100 receptov iz knjige super smutijev razkrijemo v nadaljevanju.

Odločili smo se za ...

Ingver & hruška

hruskePotrebovali boste: 2 skodelici koščkov zrelih hrušk, 1/3 skodelice posušenih belih murv, 2 čajni žlički sveže nastrganega ingverja (brez lupine), 2 skodelici nasekljane zmrznjene špinače, 1 ¾ skodelice nesladkanega madljevega mleka, naravno sladilo po okusu.

Bomba superhrane: Za zdrave maščobe in beljakovine lahko dodate 2 jušni žlici oluščenih konopljinih semen.

V mešalniku do gladkega zmešajte vse sestavine, nato pa mešanico poskusite in sladkajte po okusu.

Zmes zadošča za dvakrat 3,5 dcl.

P.S. Naj vas živo zelena barva smutija ne prestraši, saj se prav v njej skriva zdravilna moč te mešanice, okusili pa boste tako in tako samo sveže sadje in ingver. Če si želite malce bolj sladkega smutija, dovolite, da hruške dozorijo in se popolnoma zmehčajo.

Na dušek in za zdravje!

100 okusnih, vitalnih in hranljivih receptov

Superhrana za super smutije

SUPER smutiJulie Morris je svetovalka za zdravo prehrano in strokovnjakinja za pripravo polnovredne rastlinske prehrane. Prihaja iz Los Angelesa in se s superhrano ukvarja že več kot deset let. Razvija recepte, piše, gostuje v različnih kuharskih oddajah in kot ambasadorka sodeluje z ameriškim podjetjem Navitas Naturals, ki se ukvarja s prodajo 100% ekoloških superživil. Njeno poslanstvo je enostavno: deliti recepte in nasvete s področja prehrane, s katerimi sta vitalnost in zdravje tako enostavna kot tudi okusna.

Vse svoje znanje je prelila v knjigo Superhrana za super smutije, ki je pred časom izšla tudi pri nas. Našli jo boste na spletni strani založbe BP in v vseh bolje založenih knjigarnah.