Vsekakor velja z njmi ne pretiravat.
Njihova sočnost, osvežilni okus in bogastvo hranilnih snovi naredijo mandarine priljubljeno sadje med mnogimi, zlasti v zimskem času. To sadje izvira iz družine citrusov in je znano po svojih koristnih učinkih na zdravje. Poleg tega, da nudijo užitek brbončicam, so mandarine naravni vir vitamina C, ki pomaga krepiti imunski sistem, ter vitaminov B, D in K, kalcija, magnezija in vlaknin, zaradi česar so odličen zaveznik v boju proti zimskim prehladom.
Čeprav so pogosto povezane z zdravjem, ni odveč vedeti, da, kot pri vsaki hrani, obstaja meja. Čeprav so mandarine bogate z hranili, lahko njihovo prekomerno uživanje povzroči težave. Po besedah ruske nutricionistke Nadežde Čapkine dnevni vnos fruktoze ne bi smel preseči 40 gramov, nekaj mandarin pa lahko že doseže to mejo.
Kdaj je idealen čas za uživanje? Prekomerno uživanje mandarin lahko negativno vpliva na jetra. Ljudje, ki trpijo za gastritisom, morajo biti prav tako previdni, saj kisline iz mandarin lahko dražijo občutljivo sluznico želodca in črevesja.
Mandarine se nikakor ne priporoča jesti na prazen želodec, saj njihova kislost lahko povzroči draženje prebavnega trakta. Najboljši čas za uživanje je v večernih urah, saj imajo nizko kalorično vrednost in ne bodo negativno vplivale na telesno težo. Prav zaradi svoje lahko prebavljive narave so mandarine popolna izbira za lahko malico v hladnih zimskih dneh. To okusno sadje je zagotovo koristno in lahko predstavlja del zdrave prehrane, a kot vedno, zmernost je ključna.