Mango: Okusen in zdrav sadež, na katerega prisegajo številni ljudje

Mango: Okusen in zdrav sadež, na katerega prisegajo številni ljudje (foto: Profimedia) Profimedia
13. 2. 2020

Zanimiv in okusen mango se je z indijskega podkontinenta prenesel v ostale dele tropske Azije.

Beseda "mango" je izpeljanka besede "man-kay" iz tamilskega jezika. Portugalskim osvajalcem je slednja zvenela kot mango, tako da se je ta beseda obdržala.  V Indiji ta okusen sadež povezujejo z verskimi običaji - liste manga uporabljajo za okraševanje verskih ceremonij.

Sicer poznamo 35 vrst in 500 vrst manga, ki se razlikujejo po velikosti, obliki, barvi in okusu. Njegova tekstura je kremna, okus pa sladek. Barva lupine variira od oranžne, rdeče ali zelene, medtem ko je notranjost vedno oranžno-rumene barve. Nadvse okusen je v kombinaciji z drugim sadjem, najpogosteje se ga uporablja za pripravo sladoleda, marmelade ali peciva.

Sicer pa vsebuje več kot 20 mineralov in vitaminov - železo, magnezij, kalcij, vitamine A, C in E ... Mango vsebuje največ vitamina A, ko je zrel, tako da ga je takrat najbolj priporočljivo uživati.

Ta sadež ima veliko pozitivnih lastnosti - med drugim znižuje holesterol, saj vsebuje veliko pektina in vitamina C. Z mangom boste pomagali tudi svojim lasem, saj je vitamin A potreben za proizvodnjo sebuma, ki skrbi za navlaženost las.

Prav tako bo pomagal pri zmanjšanju tveganja za diabetes in bolezni srca, izboljšal pa bo zdravje vaših kosti. Zato ne oklevajte: le privoščite si ta okusen sadež, ki vas bo osvojil z okusom, barvo in vonjem.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri