Manjše količine viskija omilijo simptome prehlada

Manjše količine viskija omilijo simptome prehlada (foto: profimedia) profimedia
10. 5. 2018

Pravega zdravila za navadni prehlad ni, toda malo viskija (zapisali smo MALO viskija) lahko prinese nekaj sprostitve.

Klasična oslajena pijača iz žganja ali ruma in vroče vode, narejena iz viskija, medu, limoninega soka in vroče vode, lahko premaga vaš neizogiben zimski prehlad. Vroča voda v napitku pripomore k čiščenju zamašenega nosu, enako kot krožnik vroče kurje juhe, viski pa lajša smrkanje.

»Alkohol nekoliko razširi žile in sluznica se lažje loti vnetja,« je v pogovoru za ABC News povedal predsednik oddelka za preventivno medicino na univerzi Vanderbilt v Nashvillu dr. William Shaffner.

Preden se odpravite v bližnji lokal in naročite pol ducata manhattnov, naj vas opomnimo, da preveč alkohola ne bo izboljšalo vašega počutja. Ne pozabite, da je alkohol diuretik, kar pomeni, da iz telesa posrka vso tekočino. Saj veste, kako suha so vaša usta po divji noči in kako ne morete pogasiti žeje, mar ne? Vzrok tiči v dehidraciji. Zaradi prehlada se tako ali tako počutite povožene, k temu seveda ne boste dodali še mačka.

Če se boste torej odločili za domače zdravljenje, si privoščite le EN vroč napitek, zraven pa popijte dodaten kozarec ali dva nealkoholne pijače, na primer vode.

Receptov za pripravo je več, mi smo izbrali naslednjega.

Potrebujete vročo vodo, limonino lupino, klinčke, rjav sladkor, limonin sok in viski. V vročo vodo vmešajte dve žlički sladkorja in mešajte, dokler se sladkor ne razstopi. Nato dodajte tanko odrezan trak limonine lupine, prebodene s klinčki. Napitku bodo dali okus in aromo. Vnovič premešajte, dodajte še merico limoninega soka in dve merici viskija. Pijača vas bo ogrela in prijetno uspavala, zjutraj pa težav s prehladom ne bo več.

Vir: Huffpost