Eno je, kar nam 'kot lepo' diktira družba in nam kot 'najbolj zdravo' ponuja marketinški stroj, drugo pa je, kaj je za nas resnično dobro in zdravo.
Mario Sambolec, Dr. Feelgood, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist) in FZS (Fitnes Zveza Slovenije), je glede precenjene vitkosti povsem jasen. "Skinny IS NOT the new healthy," piše med drugim v svojem blogu, kar v prevodu pomeni, da suhosti enostavno ne gre enačiti z zdravjem!
Naj ponazorimo kar z naslednjim primerom ...
Kakšen šok je bil to, ko je prišel 40 let star mladenič na posvet in meritve telesne sestave. Spomnim se, kako zagorel je bil od sonca. "To je od košarke," je rekel. "Vsak dan igramo po več ur skupaj." Dobil sem privid iz prejšnjega življenja, iz svojih košarkarskih dni, in se nasmehnil. Morda sem mu celo zavidal, kdo ve.
Če sem mu, ni trajalo dolgo. Zagotovo je minilo po tem, ko sva opravila meritve. Od vseh izmerjenih številk se moški po navadi najprej zataknemo ob odstotek maščobe, ženske pa ob kilograme. Pri Alešu sta bili ključni številki 22 in 13. Prva je odražala njegov odstotek podkožne maščobe, druga notranje – trebušne.
Referenčne vrednosti za podkožno maščobo pravijo, da je 22 še precej okej, celo fit za današnje standarde. Visceralna pa utripa rdeče. Meritev nad 10 že opozarja na tveganje za pojav bolezni, kot so diabetes tipa 2, povišan krvni tlak, nenormalen holesterol, če naštejem le tri najpogostejše.
Aleš je torej TOFI. Še huje, on je fit TOFI.
"Kaj lahko storim,"je vprašal in odgovoril sem: "Kaj ješ?"
"Polnozrnati kruh z maslom in marmelado za zajtrk, sadje za malico okoli košarke, puranji zrezek in solato za kosilo, za večerjo pa kaj malega, če sploh. Trudim se po 18, uri sploh ne jesti."
Ali sploh pišem dalje ali že razumete nauk?
- Za nekoga, ki meri v višino dobrih 190 cm in piše svoje kilograme s tremi številkami, je to manj hrane, kot si predstavljam, da poje anoreksična ruska gimnastičarka. Zaradi tega ni 'debel'. Vsaj navzven. Vendar Aleševo zdravje razpada od znotraj ker izgublja bitko s sladkorjem in škrobom (kruh, marmelada, sadje), od koder izvira večina njegove hrane.
Preberite več na Aktivni.si
Novo na Metroplay: ""Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del